Curtea de Justiţie a UE: Italia a încălcat legislația Uniunii Europene prin depăşirea limitelor maxime de poluare

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 10-11-2020 14:45

Italia a încălcat în mod "sistematic şi persistent" legislaţia Uniunii Europene prin depăşirea limitelor maxime de poluare a aerului în mai multe zone, timp de aproape un deceniu, a stabilit Curtea de Justiţie a UE, relatează marţi dpa şi AFP.

Din 2008 până în 2017, "valorile limită zilnice şi anuale ale particulelor PM10 au fost depăşite cu foarte mare regularitate" în mai multe oraşe, a notat CJUE într-un comunicat.

Totodată, judecătorii instanţei supreme a UE au constatat că Italia a "eşuat clar" să combată suficient această problemă, în pofida eforturilor pe care le-a depus în acest sens.

Potrivit CJUE, abordarea italiană a problemei poluării aerului vine în contradicţie atât cu calendarul stabilit de legislaţia UE în materie, cât şi cu "importanţa obiectivelor de protejare a sănătăţii umane şi a mediului".

Dacă, în urma acestei decizii, Roma nu va pune în aplicare pe deplin legislaţia UE, Comisia Europeană poate recurge din nou la CJUE pentru a cere amendarea Italiei, menţionează dpa.

Citește și: România a intrat în mini-LOCKDOWN, la miezul nopții: 9 reguli oficiale care se aplică, la nivel național, pentru următoarele 30 de zile

Potrivit Agenţiei europene pentru mediu, 480.000 de persoane mor anual prematur la nivelul Uniunii Europene ca urmare a calităţii proaste a aerului, iar milioane de persoane suferă de maladii respiratorii şi cardiovasculare.

Mai multe ţări europene au intrat în colimatorul autorităţilor europene în ultimii ani în legătură cu poluarea aerului. Franţa, condamnată în 2019 de justiţia europeană pentru poluarea aerului cu dioxid de azot, este vizată în prezent de instanţa de la Luxemburg în legătură cu poluarea cu particule fine.

Şi Polonia a fost condamnată în 2018 pentru depăşirea pragului de particule fine.

Particulele PM10 sunt prezente în principal în emisiile industriale, ale automobilelor şi ale mijloacelor de încălzire a locuinţelor, dar pot fi regăsite şi în emisiile din sectorul agricol.

Pe termen scurt, această poluare provoacă iritarea ochilor, gâtului şi probleme respiratorii, iar pe termen lung poate determina boli cronice, respiratorii sau cardiovasculare sau cancer la plămâni.