Tensiune mare în Senat: Ședința de plen ar putea fi boicotată de USR

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 11-11-2020 14:20
Actualizat: 11-11-2020 16:40

Ședinţa plenului de miercuri a Senatului, în care ar trebui să se voteze inițiativa de revizuire a Constituției 'Fără Penali în funcții publice' și legea care oferă Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor parlamentare, se va desfășura CU PREZENȚA FIZICĂ a senatorilor, pentru că e nevoie de vot fizic la unele schimbări în Biroul Permanent, dar și pentru raportul Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

USR ia în calcul să nu participe la ședință dacă nu se acceptă posibilitatea să se voteze atât fizic cât și telefonic pentru inițiativa 'Fără Penali'. Formațiunea și-a calculat că nu va exista numărul necesar de voturi, dacă nu se acceptă și votul prin telefon. Momentan, propunerea USR ar fi fost respinsă de celelalte partide, în discuțiile informale. Riscul este să nu existe cvorum de lucru și ședința de plen a Senatului să nu se mai poată desfășura.

Ședința programată pentru ora 14.00 nu a început la ora transmiterii acestei știri.

„Senatul nu este în vacanţă parlamentară, ci în plină sesiune. Senatorii trebuie să fie la serviciu. Faptul că PNL s-a obişnuit în ultimele trei săptămâni să nu vină la serviciu este decizia lor. Senatorii PSD au fost în plenul Senatului şi săptămâna trecută şi astăzi. Să explice PNL de ce nu vine, dacă nu vor veni", a explicat președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

Senatorii PSD au anunțat că vor vota în plen iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice".

Potrivit art. 151 alin. (3) din Constituţie, un referendum pentru aprobarea revizuirii Constituţiei ar fi organizat în cel mult 30 de zile de la adoptarea proiectului în Parlament.

USR vrea ca referendumul să fie în aceeași zi cu alegerile parlamentare, adică pe 6 decembrie.