Turcia critică includerea subiectului 'libertăţii religioase' pe agenda unei vizite a lui Mike Pompeo

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 11-11-2020 21:31

Turcia a criticat miercuri includerea subiectului 'libertăţii religioase' în agenda vizitei secretarului de stat american Mike Pompeo prevăzută pentru săptămâna viitoare, spunând că libertatea de cult este garantată pentru toate confesiunile pe teritoriul său, relatează AFP.

Anunţând marţi această vizită care urmează să aibă loc la 16 şi 17 noiembrie, Departamentul de Stat a precizat că Pompeo se va întâlni la Istanbul cu Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe, pentru a discuta despre "chestiuni religioase în Turcia şi în regiune" şi pentru a afirma "poziţia fermă" a SUA privind libertatea religioasă peste tot în lume, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mare atenție! De ce reguli trebuie să țineți cont atunci când folosiți gelul dezinfectant

Departamentul de Stat nu a anunţat vreo întâlnire a lui Pompeo cu oficiali turci în timpul acestei vizite.

"Libertatea religioasă a cetăţenilor noştri de diferite confesiuni este protejată. Prin urmare, limbajul folosit în declaraţia de presă privind vizita secretarul de stat american în ţara noastră este total nepotrivit", a transmis Ministerul turc al Afacerilor Externe într-un comunicat.

"Ar fi mai potrivit ca SUA să se uite în oglindă şi să se aplece asupra rasismului, islamofobiei şi crimelor bazate pe ură de pe teritoriul lor", a adăugat diplomaţia turcă, invitând Washingtonul să se focalizeze mai degrabă pe întărirea cooperării dintre cele două ţări.

Vizita lui Pompeo în Turcia face parte dintr-un turneu pe care el îl va începe în weekend şi în cadrul căruia va ajunge în mai multe ţări aliate ale Washingtonului din Europa şi Orientul Mijlociu.

Administraţia Trump a cultivat o apropiere reală de Ankara, în ciuda a numeroase neînţelegeri.

Citește și: Supermarketurile profită! Prețurile au explodat după închiderea piețelor

Însă o criză gravă a avut loc între cele două ţări în vara lui 2018, când Washingtonul a exercitat o presiune puternică asupra Ankarei pentru a obţine eliberarea unui pastor american, Andrew Brunson, închis sub acuzaţii de spionaj.

Brunson, care conducea o mică biserică protestantă din vestul Turciei, a fost eliberat în octombrie 2018 şi a primit permisiunea de a se întoarce în SUA.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a trimis marţi un mesaj lui Donald Trump pentru a-i mulţumi pentru "călduroasa prietenie", la scurt timp după ce l-a felicitat pe preşedintele ales Joe Biden.