Turcia va cumpăra 20 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 din China și se află în discuţii cu Pfizer

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 19-11-2020 12:11

Turcia va semna un contract în zilele următoare pentru achiziţia a circa 20 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 al companiei chineze Sinovac Biotech, a declarat ministrul sănătăţii, Fahrettin Koca, în parlament, precizând că Ankara se mai află în discuţii pentru cumpărarea de doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

'Vom fi capabili să procurăm cel puţin 10 milioane de doze de vaccin chinezesc în decembrie. Dorim să creştem acest număr. Va fi tot atât şi în ianuarie', a spus Fahrettin Koca miercuri, cu ocazia prezentării în parlament a proiectului de buget al ministerului.

'Această cifră poate fi cu uşurinţă dublată, probabil. Un contract va fi semnat într-o zi sau două', a afirmat el, citat de agenţia Anadolu.

Citește și: UNICEF trage un semnal de alarmă legat de efectele pandemiei asupra copiilor: 'Viitorul unei întregi generaţii este în pericol'

Turcia ar deveni astfel al doilea mare cumpărător al acestui vaccin, după Brazilia.

Rezultatele testelor preliminare au arătat că vaccinul experimental CoronaVac dezvoltat de Sinovac a declanşat un răspuns imun rapid, însă nivelul de anticorpi a fost mai scăzut decât în cazul persoanelor care şi-au revenit de pe urma infectării cu coronavirus.

Ministrul a mai spus că Turcia se află în discuţii pentru a cumpăra şi vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, după ce acesta va fi autorizat. 'Dacă va fi aşa, numărul de doze ce poate fi acordat Turciei este de un milion. Chiar acum purtăm discuţii să ajungem gradual la până la 25 milioane în anul care începe în ianuarie', a adăugat Koca.