Marcel Boloş: Sectorul educaţiei va beneficia de o finanţare europeană de 600 de milioane de euro

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 20-11-2020 14:03

Sectorul educaţiei va beneficia în total de fonduri europene de 600 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din actuala perioadă de programare şi 450 de milioane de euro din perioada 2021-2027, a declarat, vineri, Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene.

El a participat la conferinţa online "Şcoala Smart - Şcoală Modernă, Accesibilă, Bazată pe Resurse şi Tehnologii digitale", potrivit agerpres.ro.

Citește și: FĂRĂ PRECEDENT - Ludovic Orban s-a supărat și a plecat intempestiv dintr-o conferință de presă/ VIDEO/ UPDATE

"Primele fonduri de 150 de milioane de euro pentru dotarea unităţilor de învăţământ cu dispozitive IT, practic tot ce înseamnă educaţie online, toate acestea, împreună cu doamna ministru, le-am pus împreună într-un act normativ şi astăzi avem lansat un apel de proiecte dedicat în exclusivitate achiziţiei de tablete şcolare, dispozitive electronice şi tot ceea ce presupune această infrastructură digitală necesară educaţiei online", a spus ministrul.

Boloş a arătat că ştie din proprie experienţă cât de dificilă este trecerea la învăţământul digital.

"Nu este uşor să treci de la educaţia în sistem clasic, vă spun în calitate de dascăl universitar, la online, e un efort şi trebuie să ne acomodăm la această nouă modalitate de educaţie pe care trebuie să o implementăm", a susţinut oficialul.

El a precizat că procesul de trecere la digitalizarea în masă va trebui să aibă în vedere şi aspectul legat de şcoală inteligentă, pe care încercăm să îl implementăm.

"Există două moduri de finanţare a educaţiei: în cadrul Programului Operaţional Creştere Inteligentă şi Digitalizare, unde educaţia are o alocare de 200 de milioane de euro pentru educaţie, apoi prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă am propus alocarea altor 250 de milioane de euro ca să avem bugetele asigurate pentru digitalizarea procesului educaţional", a precizat el.

La acestea se adaugă şi fondurile din actuala perioadă de programare, respectiv 150 de milioane de euro.

"În total, peste 600 de milioane de euro reprezintă în total sursele de finanţare, 150 de milioane de euro din actuala programare, deci sunt trei surse de finanţare de care discutăm", a mai spus Boloş.