Insulele Canare luate cu asalt de migranții din Africa de Nord. Autoritățile sunt sufocate și au cerut ajutor. Guvernul spaniol va construi tabere pentru 17 mii

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 20-11-2020 20:44

Guvernul spaniol a promis vineri că va construi tabere şi adăposturi pentru 7.000 de migranţi în Insulele Canare, unde autorităţile se confruntă cu o criză provocată de creşterea numărului de refugiaţi, informează Reuters preluat de agerpres.

Autorităţile judiciare au vizitat portul Arguineguni din insula Gran Canaria, după ce primarul a denunţat "condiţiile subumane" în care trăiesc pe chei peste 1.000 de migranţi. După evaluarea situaţiei, oficialii vor stabili dacă criza a fost gestionată necorespunzător.

Ministrul migraţiei, Jose Luis Escriva, a afirmat într-o conferinţă de presă că luna viitoare se vor deschide mai multe tabere temporare pe insulele Gran Canaria, Tenerife şi Fuerteventura, unde sosesc 90% din migranţi. În acelaşi timp, ministerul continuă să caute o soluţie pe termen mai lung.

Primăriile, armata şi chiar unele firme private vor pune la dispoziţie temporar unele proprietăţi pentru înfiinţarea de tabere şi adăposturi pentru 7.000 de migranţi, a mai spus Escriva.

"Ne confruntăm cu o tragedie umană şi nimeni nu poate şi nu trebuie să întoarcă privirea", a declarat ministrul apărării, Margarita Robles, la radioteleviziunea publică RTVE. Ministerul Apărării a predat deja un depozit militar vechi care poate fi folosit ca adăpost pentru 800 de oameni şi care şi-a deschis porţile luna aceasta.

Anul acesta, în Canare au ajuns aproape 17.000 de migranţi, de peste 10 ori mai mulţi decât anul trecut. Ei au înfruntat pericolul unei traversări a Atlanticului din nordul Africii. Maximul migraţiei în insule rămâne deocamdată cel de aproximativ 32.000, înregistrat în 2006, însă epidemia de coronavirus a agravat situaţia actuală.

Unele ţări, cum ar fi Marocul, şi-au închis frontierele în martie. Mulţi nord-africani rămaşi fără veniturile din turism s-au îndreptat spre Canare, iar repatrierea lor a devenit tot mai dificilă din cauza epidemiei, au arătat surse diplomatice spaniole. O sursă din ministerul de interne de la Madrid a declarat că repatrierile practic au încetat după închiderea graniţelor, iar în prezent Spania îşi reface capacitatea de a returna migranţii şi încearcă să blocheze sosirile.