Premierul etiopian Abiy Ahmed le acordă un ultimatum de 72 de ore rebelilor din Tigray

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 22-11-2020 20:01

Premierul etiopian Abiy Ahmed le-a acordat duminică seara un termen de 72 de ore forţelor rebele din regiunea Tigray pentru a se preda, în caz contrar urmând să fie lansată o ofensivă asupra capitalei regionale Mekelle, transmit Reuters şi AFP preluate de agerpres.

SUA autorizează tratamentul împotriva Covid-19, care l-a salvat pe Donald Trump, în timp record

''Vă cerem să vă predaţi paşnic în termen de 72 de ore, recunoscând că sunteţi într-un punct fără întoarcere'', a scris Abiy într-un mesaj pe Twitter.

Conflictul din Tigray a izbucnit în urmă cu două săptămâni, după ce premierul Abiy Ahmed le-a ordonat soldaţilor din regiunea nordică să reprime o revoltă a Frontului de eliberare populară din Tigray (TPLF).

TPLF, desemnat grupare rebelă, este şi formaţiunea politică aflată la conducerea regiunii.

Abiy Ahmed a acuzat TPLF de trădare pentru că a atacat trupele federale, în schimb liderul grupării afirmă că ofensiva guvernamentală constituie represalii împotriva regiunii, după organizarea de alegeri locale în septembrie. Guvernul federal a amânat alegerile din cauza pandemiei de COVID-19, dar Tigray a mers înainte pe cont propriu şi a organizat un scrutin câştigat clar de TPLF.

TPLF a dominat multă vreme politica Etiopiei, însă după instalarea sa în funcţie, în 2018, reformistul Abiy Ahmed s-a aflat în conflict cu elitele din Tigray, înlăturând reprezentanţii Frontului din instituţiile guvernamentale şi publice. În 2019, premierul Etiopiei a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru reglementarea conflictului cu Eritreea învecinată, printr-un acord fragil de pace care acum pare în pericol.