Arabia Saudită vrea să participe la negocierile dintre SUA și Iran pentru acordul nuclear

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 23-11-2020 08:27
Actualizat: 23-11-2020 08:48

Arabia Saudită doreşte să participe la eventualele negocieri dintre viitoarea administraţie a Statelor Unite şi Iran referitoare la acordul nuclear, a declarat ministrul saudit de Externe, Faisal bin Farhan Al-Saud, transmite CNBC, informează News.ro

Ministrul saudit de Externe a arătat că Arabia Saudită vrea să fie parteneră a administraţiei americane în cadrul unui posibil nou acord care ar limita nu doar activităţile din domeniul nuclear ci va încerca să se refere la ”activităţile regionale maligne”.

Un astfel de acord ar putea fi numit “JCPOA++”, a adăugat acesta.

JCPOA, sau Joint Comprehensive Plan of Action, este acordul convenit în 2015 de Iran cu puterile occidentale pentru limitarea ambiţiilor Teheranului în domeniul nuclear, în schimbul ridicării Sancţiunilor. Acordul original a fost semnat de cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, respectiv China, Franţa, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite, plus Germania.

Preşedintele Donald Trump a retras SUA din JCPOA în 2018, numindu-l ”cel mai prost acord din istorie”. Ulterior, administraţia sa a impus sancţiuni dure Iranului, numite ”campania de presiuni maxime”.

Citește și: Vaccinarea anti-COVID-19 ar putea începe din luna decembrie în SUA

Aceste sancţiuni au dus la deprecierea rialului cu o cincime în raport cu dolarul, iar PIB-ul Iranului s-a contractat cu circa 6% timp de trei ani consecutivi.

Ceilalţi semnatari ai acordului din 2015 l-au respectat în continuare, dar se discută despre o renegociere a acestuia, cu presiuni mai mari asupra Iranului legate de programul de rachete şi alte probleme regionale.

Un nou acord a fost numit “JCPOA+”, respectiv acordul original plus mai multe condiţii ataşate.

Un astfel de acord ar putea merge mai departe, consideră Al-Saud, afirmând că acordul “JCPOA++” ar căuta să se refere la activităţile Iranului ”de înarmare a miliţiilor, fie că este vorba de Houthis în Yemen, fie de grupări din Siria, Liban şi dincolo de acestea.

”Şi, desigur, este vorba despre programele de rachete balistice, alte programe de înarmare, care continuă să provoace haos în regiune”, a adăugat Al-Saud.