Stefan STANASEL - Obiectivele mele sunt aceleasi cu ale romanilor de pretutindeni

Autor: Corespondent Diaspora
Publicat: 30-11-2020 10:30

Stefan Stanasel, candidatul partidului PRO Romania pe diaspora isi prezinta pe siteul personal principalele obiective:
1. Respectarea drepturilor tuturor românilor care trăiesc în străinătate prin definirea unei strategii naționale privind revenirea în țară a românilor care muncesc în afara granițelor.
2. Respectarea dreptului la pensie și a accesului la serviciile sociale pentru cetățenii români care lucrează în străinătate.
3. Armonizarea legislației interne din domeniul muncii și asistenței sociale, cu sistemele de drept din țările în care cetățenii români intră în relații de muncă, în vederea respectării dreptului la pensie prin cumularea veniturilor, precum și a respectării accesului la serviciile sociale. Dreptul de a plăti anii de vechime la nivelul anului în care persoana a lipsit din țară.
4. Susținerea înființării de clase cu predare în limba română, instituții de învățământ în limba română, centre culturale și activități de conștientizare și celebrare a culturii românești în statele cu comunități numeroase de români.
5. Asistarea socială a copiilor și adolescenților rămaşi în ţară, ca formă de protecție a interesului suprem al acestora.
6. Inițierea unei interpelări în comisia de specialitate din Parlament , în care voi solicita ca Guvernul României prin Ministerul Afacerilor Externe și misiunile diplomatice să semneze un acord cu toate statele membre din Uniunea Europeană pentru ca cetățenilor români să li se acorde din oficiu avocați români ce profesează în străinătate pentru a apăra drepturile acelor persoane defavorizate, nedreptățite sau exploatate la locul de muncă.
7. Implementarea cu modificări a Legii 86/2016 care se referă la înființarea unor centre comunitare în principalele zone ocupate de comunităţile româneşti, ce au ca scop acordarea asistenței cetăţenilor. Centrele comunitare românești trebuie să asigure coeziunea comunităților de români din afara granițelor țării, reprezentativitatea acestora, organizarea de proiecte și programe cu caracter cultural, educativ și artistic în scopul promovării realităților istorice, a tradițiilor, a obiceiurilor, valorilor naționale și a identității lingvistice. Aceste centre comunitare vor fi în zonele unde comunitatea românească depășește 5000 locuitori.
Voi aduce îmbunătățiri acestei legi după ce mă voi consulta cu asociațiile de români din străinătate și cu reprezentanții comunităților în care ei trăiesc.