SUA îşi reduce personalul diplomatic din Irak

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 03-12-2020 06:13

Ambasada Statelor Unite la Bagdad a decis să-şi retragă o parte din personal din motive de securitate, în contextul în care interesele americane din Irak au fost vizate de o serie de atacuri cu rachete în ultimele luni, potrivit informaţiilor furnizate AFP de oficiali irakieni relatează agerpres.

"Este o retragere minoră bazată pe temerile de securitate din partea americanilor, ar urma să revină, este doar o măsură de precauţie", a declarat o sursă irakiană sub protecţia anonimatului.

"Ne-au informat, iar principalii diplomaţi, inclusiv ambasadorul, rămân. Nu există o ruptură diplomatică", a adăugat sursa.

Potrivit unui al doilea oficial irakian, această retragere parţială îşi propune să "reducă la minimum riscurile", fără a preciza câţi diplomaţi americani, dintre cele câteva sute prezente în Irak, pleacă.

Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze, reamintind că securitatea reprezentanţilor SUA, precum şi a cetăţenilor şi a facilităţilor sale "rămâne prioritatea principală" şi specificând totodată că ambasadorul Matthew Tueller continuă să se afle la Bagdad.

Personalul şi interesele americane au fost ţinta unor atacuri cu rachete şi cu bombe pe drumuri. Washingtonul a pus aceste atacuri pe seama grupărilor pro-iraniene din Irak şi a bombardat de două ori pe una dintre acestea, Kataeb Hezbollah, în semn de represalii.

Confruntându-se cu atacuri repetate, SUA au dat un ultimatum Bagdadului, ameninţând că îşi vor închide reprezentanţa diplomatică, ceea ce a determinat convenirea unui armistiţiu la mijlocul lunii octombrie din partea grupărilor pro-iraniene având drept consecinţă încetarea atacurilor.

În pofida unor noi tiruri de rachete în mai multe zone ale capitalei pe 17 noiembrie, în care o fetiţă şi-a pierdut viaţa, oficialii irakieni şi mai mulţi oficiali occidentali au estimat că armistiţiul ar putea dura, dar că Washingtonul pregăteşte, în pofida situaţiei, diverse opţiuni, inclusiv cea vizând o retragere parţială.

Toată lumea se aşteaptă la câteva săptămâni dificile înaintea predării puterii la Casa Albă, în contextul în care Donald Trump a urmărit o strategie de "presiune maximă" faţă de Iran, strategie care i-a vizat în egală măsură şi pe aliaţii regimului de la Teheran din Irakul învecinat.

Nu este exclusă posibilitatea unei acţiuni militare de ultimă oră a preşedintelui SUA împotriva intereselor iraniene din Irak.

Preşedintele ales Joe Biden urmează să preia oficial mandatul de preşedinte al SUA pe 20 ianuarie.