Iran - Execuția medicului iraniano-suedez Ahmadreza Djalali a fost amânată

Autor: George Traicu
Publicat: 03-12-2020 18:28

Execuția medicului iraniano-suedez Ahmadreza Djalali, condamnat la moarte în Iran sub acuzaţia de spionaj, a fost suspendată temporar, a anunţat joi avocatul său, citat de dpa potrivit Agerpres..

"Din fericire, executarea sa a fost amânată cu câteva zile, din motive încă necunoscute", a declarat pentru agenţia ILNA avocatul Helaleh Mussavian.

În spatele acestei suspendări temporare s-ar putea afla negocierile diplomatice dintre Suedia şi Iran, a menţionat acesta.

Djalali, specialist în medicina de urgenţă şi care lucra la Institutul Karolinska, o facultate de medicină din Stockholm, a fost arestat în timpul unei vizite în Iran în aprilie 2016. El a fost condamnat pentru transmiterea de informaţii despre doi experţi nucleari iranieni către Mosad, informaţii care ar fi condus la asasinarea lor. Djalali a susţinut în schimb că a fost condamnat pentru că a refuzat să spioneze în numele Iranului în timp ce lucra în Europa.

În februarie 2018, în timp ce se afla în detenţie, Suedia i-a acordat lui Djalali cetăţenia suedeză, la câteva luni după ce Curtea Supremă iraniană a confirmat condamnarea sa la moarte. Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie.

Citește și: Dezvăluire cu greutate! FBI, descindere la ‘Perla’ lui Sebastian Ghiță!

Soţia medicului a declarat marţea trecută că soţul ei i-a comunicat că a fost transferat într-o altă închisoare unde urma să fie plasat în izolare, ceea ce înseamnă că execuţia este iminentă.

Tot marţi, ministrul suedez de externe Ann Linde a anunţat că a solicitat, în timpul unei discuţii cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, ca execuţia lui Ahmadreza Djalali să fie anulată.

Condamnarea la moarte a lui Djalali a fost denunţată de organizaţiile pentru drepturile omului, inclusiv de către Amnesty International şi experţi ai ONU în domeniul drepturilor omului.