Miliardarul israelian Beny Steinmetz va apărea luna viitoare la un tribunal de la Geneva pentru a se apăra împotriva acuzațiilor de corupție și fals

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 06-12-2020 18:06

Miliardarul israelian Beny Steinmetz va apărea luna viitoare la un tribunal de la Geneva pentru a se apăra împotriva acuzațiilor de corupție și fals în legătură cu contracte miniere din Guineea, a declarat avocatul său pentru Reuters, relatează Mediafax.

Steinmetz a fost pus sub acuzare în august 2019 de un procuror de la Geneva pentru că ar fi oferit mită 10 milioane de dolari mită uneia dintre soțiile fostului președinte Lansana Conte pentru licențe miniere între 2005 și 2010.

„Există două acuzații, corupție și fals. Ambele sunt categoric contestate. Nu au niciun temei de fapt sau de drept ”, a declarat pentru Reuters Marc Bonnant, un avocat din Geneva care îl reprezintă pe Steinmetz.

Bonnant susține că miliardarul israelian nu i-a oferit mită lui Mamadie Toure și că aceasta nici nu a fost soția președintelui Conte. „Beny Steinmetz nu a semnat niciodată documente falsificate, nu a fost niciodată un instigator la semnarea de documente falsificate”, a adăugat el.

Procesul era așteptat la începutul acestui an, dar a fost amânat de închiderea sistemului judiciar elvețian, pentru câteva luni, în timpul pandemiei COVID-19.

Claudio Mascotto, un procuror de la Geneva care a început ancheta în orașul elvețian pe unde ar fi tranzitat o parte din mită, a declarat anul trecut că solicită pedepse cu închisoare cuprinse între 2 și 10 ani pentru Steinmetz și doi asociați ai săi.

Mascotto nu mai gestionează cazul și a fost înlocuit de alți doi procurori, a spus Bonnant. O a doua sursă a confirmat schimbarea la Reuters.

Citește si: Noua lege electorală i-a indus în eroare pe români: alegător sancționat după ce a sunat la 112 să reclame că nu este lăsat să voteze

Simandou - unul dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de fier din lume, care conține miliarde de tone de minereu de înaltă calitate - a făcut ani de zile obiectul unor dispute în instanță care au implicat mai multe mari companii miniere.