Situație tensionată între Olanda și Rusia: Doi diplomați ruși, expulzați din cauza suspiciunilor de spionaj

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 11-12-2020 07:45
Actualizat: 11-12-2020 09:03

Olanda a ordonat joi expulzarea a doi diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj în sectorul olandez de înaltă tehnologie, au anunţat joi serviciile de informaţii olandeze AIVD, relatează AFP şi Reuters.

AIVD îi acuză pe cei doi că sunt ofiţeri ai Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), scrie agerpres.ro.

Citește și: Cozmin Gușă dă vina pe Traian Băsescu, pentru eșecul PMP de la alegeri! ‘Băse cel vinovat’

Cei doi au fost acreditaţi în Olanda ca diplomaţi la Ambasada Rusiei la Haga, potrivit serviciilor de informaţiilor olandeze.

"Serviciul General de Informaţii şi Securitate al Olandei (AIVD) a pus capăt operaţiunilor recente efectuate de un ofiţer al serviciului rus de informaţii SVR", scrie AIVD într-un comunicat. Bărbatul este acuzat că a creat o "reţea substanţială de surse care lucrează sau au lucrat exclusiv în sectorul high-tech".

"Interesul ofiţerului de informaţii rus s-a îndreptat către obţinerea de informaţii despre inteligenţa artificială, semiconductori şi nanotehnologie. Multe dintre aceste tehnologii au atât aplicaţii civile, cât şi militare", afirmă AIVD.

Citește și: Kamara intervine sarcastic în scandalul acuzației de rasism asupra lui Colțescu: Sunt component al trupei Alb Negru. Oare am voie să mai spun așa?

Autorităţile olandeze acuză un al doilea bărbat, descris şi el ca "ofiţer de informaţii rus", că ar fi avut "un rol de sprijin".

Ministerul olandez de Externe a declarat cei doi cetăţeni ruşi "persona non grata" în Olanda, a precizat AIVD în comunicat.

În 2018, serviciul olandez de informaţii a dejucat o operaţiune de spionaj a Rusiei care a vizat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga.