Franţa şi alte state europene şi-au anulat participarea la un forum de afaceri din Iran după execuţia unui jurnalist disident iranian

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 14-12-2020 09:28
Actualizat: 14-12-2020 15:10

Ambasadorul francez în Iran nu va participa la un forum de afaceri care ar fi trebuit să aibă loc online, la Teheran, în această săptămână, într-un conflict între Iran şi statele europene care se amplifică, în urma execuţiei jurnalistului disident iranian Ruhollah Zam, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Alţi ambasadori din Germania, Austria şi Italia şi-au anulat şi ei implicarea în evenimentul programat să aibă loc pe 14 decembrie, a anunţat pe Twitter Ministerul de Externe francez. La sfârşitul mesajului, a fost scris hashtagul #nobusinessasusual.

Într-un comunicat separat, organizatorii forumului de afaceri Europa-Iran au anunţat că amână evenimentul.

DERANJ MAJOR pentru Elena Udrea - Va explica judecătorilor propria VERSIUNE privind faptele de instigare la luare de mită acuzate de DNA

Anterior, Ministerul de Externe iranian i-a convocat pe ambasadorii Franţei şi Germaniei – ţară care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene – pentru a protesta faţă de criticile aduse de cele două ţări legate de execuţia de sâmbătă, a relatat presa iraniană.

Franţa a descris execuţia lui Zam ca fiind ”barbară şi inacceptabilă” şi contrară obligaţiilor internaţionale ale Iranului. Zam a locuit la Paris, înainte de a fi capturat în Irak şi dus în Iran.

Zam a fost condamnat pentru instigarea la violenţe în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2017. Contul său Amadnews avea peste 1 milion de urmăritori.