Durere, amorțeală sau sângerare după operația pentru cancer de sân? Află care sunt recomandările specialistului

Autor: Roxana Popa
Publicat: 14-12-2020 15:06

Cancerul de sân poate avea ca indicație chirurgia totală (mastectomie) sau, când țesutul sănătos este păstrat, chirurgia conservatoare. Decizia în privința tipului de intervenție este luată de pacientă împreună cu medicul curant, după ce acesta explică pacientei beneficiile și riscurile fiecărei opțiuni.

Excepțional, medicul poate decide chiar în timpul intervenției că este nevoie de mastectomie, deși stabilise inițial, împreună cu pacienta, opțiunea de chirurgie conservatoare. Acest lucru se întâmplă doar în caz de margini pozitive la examenul extemporaneu, repetate sau de natură să compromită radical aspectul viitorului sân.

Unul din simptomele cele mai de temut pentru pacienta cu cancer supusă unei intervenții chirurgicale este durerea postoperatorie (de după anestezie). Pentru aceasta, vor fi administrate analgezice la cerere pe perioada internării sau autoadministrate, la nevoie, după externare. Durerile tind să fie mai importante în axilă decât în regiunea pectorală/mamară. Neglijarea lor poate permite cronicizarea durerii, situație în care tratamentul devine mai complex și rezultatele mai puțin mulțumitoare.

Sângerarea este, de asemenea, o problemă postoperatorie care poate produce îngrijorare, deși este, de obicei, lipsită de consecințe semnificative. Atunci când apare, poate fi adesea constată nu imediat după operație, ci după administrarea de anticoagulant injectabil și este mai ales internă. Uneori, produce hematoame ce necesită reintervenție (mai rar) sau puncții evacuatorii repetate (ce pot întârzia vindecarea și începerea radioterapiei adjuvante). Sângerările externe sunt cel mai adesea lipsite de importanță, se manifestă prin pătarea pansamentului, se opresc spontan în 1–2 zile sau pot necesita punerea unui fir sub anestezie locală.

Amorțeala sub regiunea axilară (torace și partea internă a brațului) este cauzată de secționarea sau afectarea temporară a unor ramuri nervoase strâns împletite cu limfaticele ce trebuiau extirpate. Senzația poate asocia durere și se va remite doar parțial într-un interval de 3–4 luni. Sunt recomandate medicația antiinflamatorie și suplimentarea cu vitamină B6. Acestea pot grăbi și îmbunătăți revenirea parțială a sensibilității.

Alte aspecte semnificative postoperator la pacienta cu cancer de sân sunt: edemul sânului, limitarea mobilității umărului, igiena locală, alimentația postoperatorie, revenirea la activitățile uzuale (casnice și profesionale) și planul de tratament și urmărire ulterioară.

Despre toate acestea și nu numai scrie Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală la Centrul Oncologic SANADOR, coordonatorul Academiei de Senologie SANADOR, în materialul de aici!