Iulia Matei (MAE) participă la conferinţa Institutului European din România pe tema provocărilor din pandemie

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 16-12-2020 18:22

Provocările generate de pandemia de COVID-19 au confirmat necesitatea unei acţiuni unitare şi coordonate care să contribuie la relansarea economică şi la consolidarea proiectului european, a evidenţiat, miercuri, secretarul de stat în MAE pentru Afaceri europene, Iulia Matei, la o conferinţă organizată de Institutul European din România, anunță AGERPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, la evenimentul organizat online, Matei a subliniat importanţa Planului european de relansare, menit să sprijine atât refacerea economiilor, cât şi continuarea implementării obiectivelor pe termen mediu şi lung ale UE. Ea a reliefat necesitatea consolidării capacităţii UE de a răspunde rapid şi eficient la situaţiile de criză.

Citește și: CTP amendă usturătoare pentru jignirile aduse Bisericii Ortodoxe Române

Secretarul de stat în MAE a menţionat crearea unei rezerve strategice de echipamente medicale (RescEU stockpilling) şi a subliniat contribuţia deosebită a României - ca prim stat care a găzduit această rezervă - la punerea în practică a acestui instrument european de răspuns la situaţia de criză.

"În privinţa funcţionării Pieţei Unice, a făcut referire la importanţa soluţiilor identificate - inclusiv prin implicarea directă a României - care au permis buna funcţionare a acesteia, în condiţii de criză, de exemplu prin facilitarea 'coridoarelor verzi' pentru fluidizarea transportului de mărfuri în Uniune. În egală măsură, a evidenţiat importanţa digitalizării societăţilor europene pentru asigurarea unei coordonări eficiente şi în timp real a acestora, mai ales în condiţiile unor interdependenţe sporite între statele membre UE", se precizează în comunicat.

Citește și: Cutremur în SPP! Au fost schimbați toți șefii! Capul gărzii pretoriene a lui Klaus Iohannis, uns la conducerea unei structuri!

Totodată, în contextul interesului crescut al societăţii civile asupra funcţionării şi politicilor UE, secretarul de stat a subliniat importanţa strategică pe care o va avea Conferinţa privind viitorul Europei pentru valorificarea modalităţilor de consolidare a rezilienţei proiectului european.

Conferinţa "UE în faţa provocărilor generate de pandemie. Măsuri de răspuns şi scenarii de viitor" face parte din seria de conferinţe anuale ale IER pe teme europene.