Răsturnare de situaţie în scandalul de la Găeşti: Controlul DSP nu a descoperit nicio neregulă

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 05-01-2021 21:38

Directorul DSP Dâmboviţa, Sorin Stoica, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că a trimis o echipă de control la Spitalul Găeşti şi că până acum nu s-a vaccinat acolo nicio persoană în afara celor prevăzute în categoria eligibilă.

"Managerul de la Găeşti a făcut nişte declaraţii nefericite, care nu s-au dovedit reale. Am trimis control astăzi şi nu a fost nicio persoană vaccinată care să nu fie din categoria eligibilă, respectiv personalul medical. Deci, nu a fost nicio problemă. I s-a pus în vedere să respecte protocolul. El a respectat, doar că declaraţia nu a fost conform cu realitatea. Ştie ce are de făcut, i s-a pus în vedere. El a vorbit la modul general, că dacă n-ar fi doritori, mai bine decât să arunce dozele vaccinează pe toată lumea. Nu s-a întâmplat. Nu ştiu acum, dacă nu luam din pripă, ce ar fi făcut mâine, poimâine, dar cel puţin ieri şi astăzi, că de două zile a început vaccinarea în Dâmboviţa, nu s-a vaccinat nici măcar o persoană care să nu facă parte din categoria eligibilă la Găeşti", a afirmat directorul DSP Dâmboviţa, Sorin Stoica.

Managerul Spitalului Găeşti, Laurenţiu Beluşică, a declarat marţi că vaccinează anti-COVID-19 pe oricine doreşte, nu numai cadrele medicale şi asta pentru a nu arunca doze de vaccin în caz că medicii refuză vaccinarea.

Până la această oră autorităţile nu au explicat dacă există o procedură clară cu privire la cazurile precum cel de la Găeşti, unde fără iniţiativa managerului ar fi rămas doze de vaccin neutilizate. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, s-a limitat la a declara că nu este o tragedie dacă au fost vaccinate şi alte persoane.

„Am luat și noi la cunoștință de situația de la spitalul din Găești și pot să vă spun următoarele lucruri: faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparțin etapei 1 nu este o tragedie. Până la urmă important este ca au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile și anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, așa cum prevede strategia, pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă, acest aspect urmează să fie verificat. Din acest punct de vedere vorbim local de un management defectuos”, a spus dr. Gheorghiță.