Politicienii sârbi s-au vaccinat cu vaccinului rusesc Sputnik V: Cer folosirea lui la nivel mondial

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 07-01-2021 07:30
Actualizat: 07-01-2021 11:13

Responsabili sârbi de rang înalt au cerut miercuri o acceptare mai largă la nivel internaţional pentru vaccinul rusesc Sputnik V, ei înşişi fiind vaccinaţi cu prioritate împotriva COVID-19 la câteva zile după sosirea primelor doze din acest vaccin în Serbia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Un prim lot de 2.400 de doze de vaccin Sputnik V a fost livrat Serbiei pe 30 decembrie, în cadrul unui contract pentru 2 milioane de doze.

Vaccinarea cu acesta a început miercuri, printre cei vaccinaţi cu Sputnik V numărându-se şi preşedintele parlamentului de la Belgrad, Ivica Dacic, care a îndemnat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să autorizeze vaccinul rusesc. ''Au fost auzite unele declaraţii conform cărora călătoriile (internaţionale) vor fi autorizate numai pentru cei care primesc vaccinul Pfizer'', a spus politicianul sârb. ''Nu aş fi surprins dacă (aceste declaraţii) s-ar adeveri ca o formă de presiune politică'', a adăugat el.

Citește și: Pacient confirmat cu coronavirus după ce s-a vaccinat împotriva virusului! Care este explicația

Deocamdată numai vaccinul dezvoltat de compania americană Pfizer împreună cu cea germană BioNTech - a cărui administrare a început şi în Serbia în decembrie - a primit licenţa de urgenţă din partea OMS.

Şi ministrul sârb de interne, Aleksandar Vulin, cunoscut pentru poziţiile sale proruse, s-a numărat printre primii vaccinaţi cu Sputnik V. ''Am dorit să primesc vaccinul rusesc întrucât cred în medicina rusească'', a afirmat acesta în faţa presei.

Citește și: PSD face front comun cu AUR! Solicitarea lui Alexandru Rafila

Pe lângă contractele încheiate pentru achiziţia vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Sputnik V, guvernul sârb doreşte să cumpere şi vaccinuri ale companiei britanico-suedeze AstraZeneca, ale celei americane Moderna şi celei chineze Sinopharm.

Rusia a semnat până în prezent contracte de furnizare a vaccinului Sputnik V pentru Argentina, Mexic, Bolivia, Venezuela, Uzbekistan, Algeria, Egipt, Nepal şi India, încheind de asemenea parteneriate pentru fabricarea acestui vaccin în mai multe state.