O nouă reacție adversă după vaccinul anti-COVID, la un cadru medical din Prahova

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 08-01-2021 23:39

Un cadru medical din Prahova vaccinat împotriva noului coronavirus a prezentat reacţii alergice după administrarea serului, acesta fiind al doilea caz din judeţ de la începutul campaniei de vaccinare.

Citește și: Cele 10 prognoze ale Alinei Mungiu Pippidi pentru 2021: 'Va fi mare agitație politică pentru a găsi resurse suplimentare de achitat nota de plată'

Potrivit datelor comunicate, vineri, de Prefectura Prahova, dintre cele 2.750 de doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2 care au ajuns în judeţ, 2.621 au fost consumate (ora raportării - 13,30), alte 129 fiind în curs de administrare personalului medico-sanitar.

Două reacţii de tip alergic au fost raportate în judeţ în urma imunizării cu serul produs de BioNTech/Pfizer, niciuna dintre persoanele care au dezvoltat astfel de reacţii nefiind internată.

"În ultimele 24 de ore a fost raportată o nouă reacţie adversă, apărută în urma imunizării cu serul produs de BioNTech/Pfizer. Este vorba despre un cadru medical, vaccinat la un centru din Ploieşti, care a prezentat cefalee, înţepături la nivelul feţei, tahicardie, frison. Persoana în cauză era sub supraveghere medicală post-vaccinare, iar în prezent este în stare bună, nefiind necesară internarea. În total, în judeţul nostru, de la debutul vaccinării (31 decembrie 2020) şi până în prezent au fost raportate două reacţii de tip alergic apărute în urma administrării vaccinului împotriva noului coronavirus", precizează sursa citată.

Prima reacţie alergică a fost raportată joi la o persoană care se ştia ca fiind alergică la unele medicamente, dar nu la vreuna dintre substanţele conţinute de vaccin.

Primele reacţii au apărut la 5 minute de la vaccinare, persoana în cauză fiind, la acel moment, în camera de supraveghere post-imunizare.

"Reacţiile au fost: înroşirea feţei, înţepături/furnicături în zona bărbiei şi senzaţie de sufocare, durere de cap. Cadrul respectiv a fost cooperant tot timpul. Cam în 10 minute, conform epidemiologului de la centrul de vaccinare (este unul dintre centrele din Ploieşti), persoana şi-a revenit, nemaifiind prezent niciunul dintre simptomele amintite. (...) Nu a necesitat internare", au informat reprezentanţii Prefecturii Prahova.

Alte 625 de doze, solicitate de către centrele de vaccinare, vor ajunge în Prahova şi vor fi distribuite de către Direcţia de Sănătate Publică pe parcursul zilei de sâmbătă, în teritoriu