Cheia de la închisoarea în care a murit Napoleon a fost scoasă la licitație pentru 5.500 de euro

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 11-01-2021 13:23

Casa de licitaţie britanică Sotheby's a anunţat luni că a pus în vânzare pe site-ul său cheia de la camera în care a murit Napoleon când era închis pe insula Sfânta Elena, potrivit AFP.

Această piesă din metal, lungă de 13 centimetri, a fost găsită "într-un plic, într-un portbagaj dintr-o casă scoţiană", a explicat într-un comunicat David MacDonald, specialist în mobilă britanică la Sotheby's, potrivit news.ro.

Citește și: Daniel Funeriu: Partea cu scaun la cap a BOR este atacată mișelește de mentorul scăpătaților bisericii de la Constanța

"Familia a ştiut întotdeauna că se află undeva, dar era ascunsă", a adăugat el. Un militar pe nume Charles Richard Fox, care se afla pe insula Sfânta Elena după decesul împăratului francez în 1821, a adus în Scoţia cheia pentru a o oferi mamei sale, care era "mare fan" al fostului conducător, atât de mare încât i-a trimis dulciuri şi cărţi în închisoare. Urmaşii ei au găsit cheia şi au decis să o vândă la licitaţie.

"Vedem adesea obiecte asociate lui Napoleon - tablouri importante sau mobile provenind din camerele sale", a indicat David MacDonald, "dar este ceva atât de puternic în această cheie, mai ales pentru că provine dintr-un loc în care el a fost închis şi de la camera în care a murit". "A fost un obiect la fel de important în epocă ca şi astăzi", a estimat el.

Richard Fox a scos cheia din închuietoare în timpul unei vizite după moartea lui Napoleon, a explicat el într-o notă datată 6 septembrie 1922, care va fi vândută cu obiectul.

Potrivit Sotheby's, lotul ar putea valora 5.000 de lire sterline (5.500 de euro) la capătul a patru zile de licitaţie, care se va încheia joi.