Recomandare de carte: 'Despre marea strategie', de John Lewis Gaddis

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 12-01-2021 09:03

„O analiză cuprinzătoare a modului în care liderii iau decizii strategice. Un studiu dinamic, erudit asupra trecutului în beneficiul viitorului” - Kirkus Reviews.

John Lewis Gaddis este profesor de istorie la Yale University și directorul fondator al Brady Johnson Program in Grand Strategy. A publicat mai multe cărți foarte căutate, între care foarte cunoscută este „Războiul rece”, apărută și ea în traducere românească. (Cartea prezintă într-o manieră desăvârşită nu numai ce s-a întâmplat, ci şi de ce Uniunea Sovietică a reprimat brutal rebeliunea din Germania, Ungaria şi Cehoslovacia; modul în care Kennedy şi Hrusciov s-au confruntat în criza rachetelor din Cuba; de ce Nixon şi Mao Zedong au căutat să stabilească relaţii aparente de prietenie; în ce credeau la sfârşitul Războiului Rece Ioan Paul al II-lea, Ronald Reagan, Margaret Thatcher şi Mihail Gorbaciov. Gaddis a folosit surse de prima mână., potrivit mediafax.ro.

Citește și: S-A AFLAT: CINE e bărbatul din cauza căruia Ilie Năstase și-a BĂTUT SOȚIA

John Lewis Gaddis a primit două distincții pentru activitatea sa didactică la Yale, iar în 2005 i s-a decernat medalia National Humanities.

În 2012, studiul său George F. Kennan: An American Life a primit premiul Pulitzer pentru biografie.

The New York Times l-a numit „decanul istoricilor Războiului Rece”.

Scriu editorii: „În Despre marea strategie, John Lewis Gaddis prezintă teoria și practica marii strategii din Antichitate pînă la al Doilea Război Mondial, având ca surse clasici ai istoriografiei (de la Herodot la Tucidide), ai gândirii strategice (de la Sun Tzu la Clausewitz) și ai gândirii politice (de la Machiavelli la Isaiah Berlin), dar și scrierile Sfântului Augustin sau nemuritorul roman Război și pace al lui Tolstoi. Proiectul dezastruos al lui Xerxes de a invada Grecia, modul impresionant în care Octavian a edificat Imperiul Roman sau în care Elisabeta I a ținut piept Invincibilei Armade, asigurând supremația maritimă a Angliei, înfrângerea suferită de Napoleon în Rusia și succesul marilor președinți americani Abraham Lincoln, Woodrow Wilson și Franklin Delano Roosevelt sunt tot atâtea lecții care duc la o singură concluzie: ca să fii învingător, trebuie să ai o viziune strategică flexibilă, care ține seama de conjunctură și de particularitățile terenului de acțiune, și să nu uiți că imperativ este să-ți atingi prin orice mijloace obiectivul stabilit.”

„O analiză cuprinzătoare a modului în care liderii iau decizii strategice. Un studiu dinamic, erudit asupra trecutului în beneficiul viitorului.” (Kirkus Reviews)

John Lewis Gaddis – Despre marea strategie. Editura Politom. Traducere de Dan Sociu. 310 pag