Încurajată de exemplul lui Aleksei Navalnîi, șefa opoziţiei Svetlana Tihanovskaia vrea să se întoarcă în Belarus

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 20-01-2021 03:00
Actualizat: 20-01-2021 07:22

Șefa opoziţiei Svetlana Tihanovskaia vrea să se întoarcă în Belarus din exilul de peste hotare şi a cerut ajutorul comunităţii internaţionale, într-un mesaj adresat marţi susţinătorilor săi pe aplicaţia de mesagerie Telegram, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Ea a spus că situaţia liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a fost reţinut imediat ce a revenit în Rusia, a arătat că sprijinul comunităţii globale este necesar.

Tihanovskaia, pe numele căreia s-a emis un mandat de arestare în Belarus, trăieşte în prezent în exil în Lituania, după alegerile prezidenţiale contestate din ţara sa şi protestele care au urmat.

Citește și: Anunț de ultimă oră al lui George Simion! Legea care va fi susținută de AUR

Svetlana Tihanovskaia a candidat în alegerile prezidenţiale de pe 9 august în urma cărora preşedintele Aleksandr Lukaşenko a revendicat victoria, cu 80,1% din voturi. Cu toate acestea, Uniunea Europeană nu-l mai recunoaşte drept preşedinte, iar opoziţia susţine că Tihanovskaia este câştigătoarea reală a alegerilor.

Tihanovskaia a spus că a discutat despre acest lucru şi cu reprezentanţii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Două dosare penale au fost deschise pe numele său de când a candidat în alegerile din Belarus, a precizat Svetlana Tihanovskaia, adăugând: "Vreau să mă întorc în Belarus în siguranţă".

Soţul Svetlanei, Serghei, care şi-a anunţat iniţial intenţia de a candida în alegerile prezidenţiale, este încarcerat de luni de zile. Ea a fugit din ţară pentru a-şi pune la adăpost copiii.

Citește și: Groaznic! Activistul de mediu Daniel Bodnar ar putea rămâne paralizat

La Minsk şi în alte oraşe din Belarus au avut loc proteste săptămânale după alegeri, urmate de o represiune brutală din partea forţelor de ordine. Peste 30.000 de protestatari au fost arestaţi, mai mulţi şi-au pierdut viaţa şi sute au fost răniţi în timpul protestelor.

Asociaţia jurnaliştilor germani a cerut să înceteze persecutarea sistematică a jurnaliştilor din Belarus.

Peste 470 de jurnalişti au fost reţinuţi după începerea protestelor, a precizat asociaţia într-un comunicat care a condamnat arestările drept o "tentativă brutală de a împiedica ştirile critice".