Valul de căldură din sud-estul Australiei intensifică incendiile de vegetaţie din proximitatea oraşului Adelaide

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 25-01-2021 12:48

Valul de căldură care s-a abătut asupra regiunilor din sud-estul Australiei a provocat luni o intensificare a incendiilor de vegetaţie din proximitatea oraşului Adelaide şi a determinat mulţimi numeroase de rezidenţi să se îndrepte spre plajele locale pe durata acestui weekend, într-un sezon estival care este deocamdată mai umed decât verile obişnuite din această ţară, informează Reuters.

Şase echipaje aeriene ale pompierilor locali, ajutate de echipe aflate la sol, se luptă cu focarul din Adelaide Hills, unde două locuinţe au fost avariate şi distruse de flăcări, au raportat oficialii australieni, potrivit cărora a fost demarată o anchetă pentru a investiga sursa acestor incendii, potrivit agerpres.ro.

Vezi și: Dan Bittman revine în prim-plan: 'Medicii mă felicită că nu am tăcut. S-a ajuns ca pe vremea comuniștilor. E rușinos și trist după atâția ani de la Revoluție'

"Încă mai avem multe lucruri de făcut înainte ca situaţia să fie sub control", a declarat prim-ministrul Scott Morrison în faţa reporterilor.

Riscul de incendii a fost scăzut la o categorie inferioară luni, rezidenţii fiind îndemnaţi totuşi "să monitorizeze şi să acţioneze".

"A fost bine că nu am avut parte de acel vânt care fusese prognozat", a declarat şi Yvette Dowling, controlor-adjunct al Serviciului de Pompieri din statul Australia de Sud.

Specialiştii în meteorologie se aşteaptă ca o vreme mai răcoroasă, însoţită de ploi, să diminueze condiţiile ce favorizează incendiile începând de luni după-amiază, a adăugat ea.

Temperaturile au depăşit pragul de 40 de grade Celsius în sud-estul australian, dar au scăzut apoi pe măsură ce un front de aer mai rece a sosit mai devreme decât era aşteptat din statul australian Victoria, unde temperaturile au coborât cu circa 10 grade Celsius într-un interval de doar 10 minute, a precizat Biroul de Meteorologie.

Valul de căldură va continua pentru cel puţin încă o zi în cel mai mare oraş al Australiei, Sydney, aflat în statul New South Wales, înainte ca temperaturile să coboare până la valori de aproximativ 25 de grade Celsius.

Riscul global de incendii a fost redus în acest an în Australia, în contrast puternic faţă de sezonul estival din 2020 - supranumit "Vara neagră" -, când incendiile de vegetaţie au ucis 33 de oameni şi miliarde de exemplare din fauna locală, devastând totodată peste 24 de milioane de hectare.