Directorul OMS salută decizia SUA de a se alătura programului ACT de finanţare a instrumentelor anti-pandemie

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 09-02-2021 15:56

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat marţi decizia noii administraţii a SUA de a se alătura programului susţinut de organizaţia sa de "accelerare" a instrumentelor de combatere a pandemiei de COVID-19, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.

Programul, care este numit oficial Acceleratorul accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT) şi urmăreşte strângerea de fonduri pentru dezvoltarea de vaccinuri, teste şi tratamente în vederea combaterii pandemiei, continuă să se confrunte cu un decalaj de finanţare de circa 27 miliarde de dolari, a menţionat directorul general al OMS.

Ion Cristoiu s-a simțit rău după rapel: 'Eu m-am simțit, și am înțeles că nu sunt singurul, cumplit de obosit'

Colin McIff, director interimar al Biroului pentru afaceri globale din Departamentul pentru sănătate al SUA, a afirmat marţi, în cadrul unei reuniuni virtuale a OMS, că SUA îşi vor schimba statutul de la observator la participant la programul ACT.

"Vrem să subliniem angajamentul Statelor Unite faţă de multilateralism şi cauza noastră comună de a răspunde la această pandemie şi de a îmbunătăţi sănătatea publică globală", a declarat oficialul american.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat importanţa deciziei SUA de a se alătura acestui efort, reiterându-şi totodată temerile privind creşterea "fragmentării" colaborării internaţionale, ceea ce duce la prelungirea pandemiei, chiar dacă sunt aprobate noi vaccinuri.