Parlamentul UE aprobă Instrumentul de relansare post-pandemie

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 10-02-2021 15:41

Parlamentul European a aprobat, miercuri, Instrumentul de Relansare şi Rezistenţă (RRF), în valoare de 672,5 miliarde de euro, parte a Planului de redresare post-pandemie "Viitoarea Generaţie UE", în valoare de 750 de miliarde de euro.

Instrumentul de Relansare şi Rezistenţă (RFF), care are rolul de ajutare a ţărilor Uniunii Europene să atenueze efectele asociate pandemiei, a fost aprobat de Parlamentul European cu 582 de voturi pentru, 40 împotrivă şi 69 de abţineri.

"Fonduri nerambursabile şi împrumuturi de 672,5 miliarde de euro vor fi disponibile pentru finanţarea măsurilor naţionale menite să atenueze consecinţele economice şi sociale ale pandemiei. Proiecte asociate începute pe data de 1 februarie 2020 sau după această dată pot fi finanţate, de asemenea, prin Instrumentul de Relansare şi Rezistenţă. Fondurile vor fi disponibile trei ani, iar guvernele statelor UE pot cere prefinanţări de până la 13% penru planurile de relansare şi rezistenţă", anunţă Parlamentul European, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Instrumentul de Relansare şi Rezistenţă (RFF) este elementul principal al Planului de relansare "Viitoarea Generaţie UE", în valoare de 750 de miliarde de euro. Acest plan a fost aprobat împreună cu bugetul UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro.

Pentru a intra în vigoare, Instrumentul de Relansare şi Rezistenţă va trebui să primească şi aprobarea Consiliului UE. Fondurile vor putea fi accesate dacă statele membre respectă normele statului de drept.

"Pentru a beneficia de finanţări, planurile naţionale de relansare şi rezistenţă trebuie să se concentreze pe domenii politice cheie ale UE - tranziţia ecologică, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică şi competitivitatea, coeziunea socială şi teritorială. Planurile care se concentrează pe modul în care instituţiile reacţionează la crize şi la modul de susţinere pentru a se pregăti, precum şi politicile destinate copiilor şi tinerilor, inclusiv educaţia şi aptitudinile, sunt, de asemenea, eligibile pentru finanţare", subliniază Parlamentul European.