Mai multe organizaţii neguvernamentale algeriene au creat un comitet de luptă împotriva torturii şi violenţelor comise în detenţie

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 13-02-2021 22:27

Mai multe organizaţii neguvernamentale algeriene au creat sâmbătă, la Alger, un comitet de luptă împotriva torturii şi violenţelor comise în detenţie, după acuzaţii de viol care au şocat opinia publică din Algeria, relatează AFP.

Mărturia făcută la începutul lui februarie de Walid Nekkiche, un student pro-democraţie în vârstă de 25 de ani, care a declarat că a fost torturat şi agresat sexual de către membri ai serviciilor de securitate, a suscitat indignare şi a determinat Parchetul general algerian să deschidă o anchetă.

În reacţie, mai multe asociaţii au decis să se organizeze pentru a ''se face dreptate'', creând un ''comitet de luptă contra torturii şi condiţiilor de întemniţare inumane pentru deţinuţi în Algeria''.

Această nouă structură reuneşte Comitetul naţional pentru eliberarea deţinuţilor (CNLD), Coordonarea naţională a universitarilor algerieni pentru schimbare şi Colectivul avocaţilor apărării pentru delicte de opinie.

BREAKING O nouă tranșă de vaccin anti-COVID ajunge în România

''Prezentând în faţa magistraţilor ceea ce i s-a întâmplat, Walid Nekkiche a încălcat omerta. El a fost de un curaj exemplar'', au explicat reprezentanţii colectivului antitortură într-o conferinţă de presă la Alger. Trebuie ca ''torţionarii să fie identificaţi şi judecaţi'', au pledat ei.

Walid Nekkiche fusese arestat la finalul lui noiembrie 2019 la Alger în timpul unui marş al studenţilor 'Hirak', mişcarea de contestare antiregim creată în februarie acelaşi an.

El a explicat că a fost ''agresat sexual, fizic şi verbal'' în timpul unui arest în 'centrul Antar', o cazarmă de la periferia Algerului cunoscută ca loc de interogatorii pentru serviciile de securitate.

Potrivit CNLD, peste 70 de persoane se află în prezent întemniţate în Algeria în legătură cu protestele organizate de 'Hirak'.