Exodul expaţilor ameninţă economiile din Golful Persic

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 16-02-2021 09:53
Actualizat: 16-02-2021 10:40

Statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) au pierdut 4% din populaţia lor anul trecut, în urma unui "exod" al muncitorilor expatriaţi care ar putea complica diversificarea economiilor din regiune, a avertizat luni agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings, transmite Bloomberg.

Citește și: Clotilde Armand își AMENINȚĂ angajații: dați documentele la DNA sau ZBURAȚI

În plus, analiştii S&P estimează că ponderea ocupată de străini în raport cu cetăţenii din ţările CCG va continua să scadă până în 2023, "ca urmare a creşterii modeste a sectorului non-petrolier şi a politicilor de naţionalizare a forţei de muncă".

Cele şase state care formează CCG (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit, Bahrein şi Oman) sunt puternic dependente de muncitorii străini în industrii precum construcţiile şi finanţele. Expaţii reprezintă aproape 90% din forţa de muncă din sectorul privat al regiunii, susţine S&P.

"Productivitatea ţărilor CCG, nivelul veniturilor şi diversificarea economică ar putea stagna pe termen lung fără investiţii semnificative în capitalul uman al populaţiei naţionale şi îmbunătăţirea flexibilităţii pieţei muncii", se arată în raportul agenţiei de evaluare.

Economiile dependente de petrol din regiunea Golfului au intrat în recesiune anul trecut ca urmare a şocurilor provocate de preţul scăzut al petrolului şi criza sanitară mondială, ceea ce a obligat mulţi expaţi ale căror vize de rezidenţă erau condiţionate de un loc de muncă să se îndrepte spre casă.

Pe ansamblu, S&P estimează că populaţia statelor CCG este puţin probabil să revină la nivelul din 2019, de 57,6 milioane de persoane, înainte de 2023. "Aceste modificări ar putea avea repercusiuni asupra economiei regionale şi ar putea pune noi provocări la adresa diversificării dincolo de dependenţa mare de sectorul hidrocarburilor pe termen lung, dacă nu se răspunde cu reforme economice şi sociale care promovează capitalul uman", precizează analiştii S&P.

Agenţia de evaluare estimează că cel mai puternic declin al populaţiei a avut loc anul trecut în Dubai, hub-ul de afaceri al Orientului Mijlociu, unde impactul pandemiei asupra unor sectoare cheie precum aviaţia, turismul şi retailul a condus la un declin al populaţiei de 8,4%. În schimb, cea mai mare economie din regiune, cea a Arabiei Saudite, a suferit anul trecut o diminuare a populaţiei de 2,8%, iar S&P se aşteaptă la o creştere de 0,8% până în 2023.