Bază de date ADN, creată în Australia pentru prevenirea traficului cu animale exotice

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 22-02-2021 10:32
Actualizat: 22-02-2021 10:38

Fauna şi flora australiene vor fi monitorizate printr-o bancă de date ADN în încercarea de prevenire a traficului cu animale exotice, informează Xinhua, potrivit AGERPRES.

Sussan Ley, ministrul Mediului din Australia, a anunţat luni că guvernul va adopta recomandările dintr-o analiză a permiselor de export pentru specii normative, desfăşurată de compania din domeniul auditului KPMG.

Analiza a scos la iveală că specii aflate în pericol de dispariţie, precum cocoşul negru lucios şi papagalul cu coroană violet, au fost exportate în vederea comercializării pe piaţa neagră.

Documentul a recomandat guvernului să stabilească o bancă de date ADN cuprinzând descendenţa genetică a fiecărui animal importat şi exportat din Australia, ceea ce le va permite autorităţilor să monitorizeze mai bine animalele şi să ia măsuri de contracararea a traficului.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

''Implicarea din ce în ce mai mare a crimei organizate în acest comerţ, operaţiunile comerciale internaţionale sofisticate şi valoarea în creştere a faunei şi florei australiene pe piaţa neagră - unele dintre exemplare valorând zeci de mii de dolari - subliniază necesitatea de a adopta cea mai puternică măsură de contracarare posibilă'', a spus Ley.

''Este important să stabilim cele mai ridicate repere în reglementarea comerţului cu fauna şi flora sălbatică'', a mai precizat aceasta.

Potrivit raportului KPMG, sute de papagali din specii în pericol de dispariţie au fost exportaţi către Asociaţia pentru Conservarea Papagalilor din Specii Ameninţate (ACTP).

Ulterior, s-a descoperit că ACTP era condusă de Martin Guth, un infractor condamnat, care vindea păsări în schimbul a sute de mii de dolari.

Baza de date ADN va începe cu păsările, urmând ca apoi să fie extinsă pentru a include toate speciile endemice de animale.