După măcelul de la graniță, India şi China instalează un 'telefon roşu'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 26-02-2021 23:11
Actualizat: 27-02-2021 07:40

Miniştrii de externe ai Indiei şi Chinei au anunţat vineri că au discutat despre retragerea din conflict a trupelor celor două ţări din zona de frontieră disputată, transmite dpa.

Şeful diplomaţiei indiene, Sbranmanyam Kaishankar, şi omologul său chinez, Wang Yi, au convenit stabilirea unei legături telefonice directe pentru menţinerea contactului, scrie agerpres.ro.

Citește și: Florin Cîțu, uimit de protestul polițiștilor: ‘Nu înțeleg rostul acestor proteste. Așa ceva nu se poate, nu poți să ai performanță când numești oameni pe două luni’

Într-o convorbire telefonică de 75 de minute, cei doi oficiali şi-au exprimat de asemenea joi satisfacţia faţă de retragerea militarilor şi a echipamentelor dintr-un punct periculos şi acordul pentru continuarea unor manevre similare în alte locuri.

Militarii din India şi China au luat poziţii în regiunea Ladakh din mai anul trecut, în mai multe puncte de-a lungul liniei de demarcaţie de facto. În conflictul neoficial s-a înregistrat în iunie 2020 cel mai grav incident bilateral din ultimii 45 de ani: lupte corp la corp şi de la distanţă mică în care şi-au pierdut viaţa soldaţi de ambele părţi.

Citește și: Florian Bodog: ‘Vlad Voiculescu este un mare mincinos! Ar trebui să se apuce de treabă, dar el nu prea vrea să muncească’

A urmat o acumulare de efective şi artilerie şi au mai avut loc câteva ciocniri minore, după care, la începutul lui februarie, mai multe runde de dialog între militari şi diplomaţi au dus la un acord de retragere treptată a trupelor.

Linia de demarcaţie efectivă (Line of Actual Control, LAC) trece printr-un teritoriu revendicat atât de India, cât şi de China, într-o zonă muntoasă înaltă, în mare parte nelocuită. Ambele părţi pretind porţiuni mari de teren, iar din acest motiv au avut loc mai multe conflicte mici şi chiar un război propriu-zis în 1962.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘Ateul comunist Nicolae Ceaușescu s-a implicat în salvarea Schitului Prodromu. USR PLUS militează fățiș pentru revenirea anilor de ateism de pe vremea comunismului’ .