Kârgâzstanul organizează alegeri parlamentare în toamnă

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 01-03-2021 14:16

Kârgâzstanul plănuieşte să organizeze alegeri parlamentare în această toamnă, a anunţat luni preşedintele kârgâz Sadîr Japarov pentru agenţia de presă a Kazahstanului, Kazinform, cu prilejul vizitei sale în ţara vecină, informează Reuters, potrivit AGERPRES.

Kârgâzstanul, ţară din Asia Centrală, ar fi trebuit să aleagă un nou parlament în octombrie anul trecut, însă rezultatul scrutinului a fost anulat după ce pe 6 octombrie protestatarii au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale.

Citește și: SONDAJ CURS - PNL îşi începe scăderea, PSD stagnează USR-PLUS şi AUR îşi conservă poziţiile

Rezultatele scrutinului au fost contestate din cauza suspiciunilor de cumpărare a voturilor. Ele au fost anulate la câteva zile după vot, însă aceasta nu a stabilizat ţara, determinându-l pe fostul preşedinte Sooronbai Jeenbekov să demisioneze.

Populistul Sadîr Japarov a fost învestit în ianuarie preşedinte al Kârgâzstanului, după ce a câştigat alegerile din această ţară din Asia Centrală, zguduită în octombrie de o criză care l-a propulsat din închisoare până la poziţia de şef al statului. Câştigând alegerile prezidenţiale, Sadîr Japarov a promis "dictatura legii şi a justiţiei" în această ţară săracă din Asia Centrală, respingând în acelaşi timp temerile opozanţilor săi care afirmă că acest populist pregăteşte acum o represiune puternică.

În Kârgâzstan - ţara cea mai pluralistă, dar şi cea mai instabilă din Asia Centrală - au avut loc deja două revoluţii, în 2005 şi 2010, iar doi dintre foştii săi preşedinţi se află în exil.