Parlamentul European acționează în judecată Comisia Europeană pentru că nu convins SUA să elimine vizele pentru români, bulgari, ciprioți și croați

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 04-03-2021 10:27

Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului European, David Sassoli, a decis să introducă o acțiune la Curtea de Justiție a UE (CJUE) în disputa cu Comisia Europeană pentru eliminarea vizelor la intrarea în SUA, în prezent cetățenii din patru state membre fiind obligați să dețină o astfel de viză: România, Bulgaria, Croația și Cipru.

Vezi și: România normală: Pentru al doilea an la rând, românii NU au voie în biserici, în noaptea de Înviere

Decizia a fost luată deja în comisia de specialitate a Parlamentului European de la 1 martie potrivit unui parlamentar din grupul condus de Dacian Cioloș, Renew Europe.

Decizia a fost salutată imediat de europarlamentarul Pro Romania, Corina Crețu:

„Salut decizia Președintelui Parlamentului European de a introduce la Curtea de Justiție a UE o acțiune privind eliminarea vizelor la intrarea în SUA pentru toți cetățenii europeni. Astfel, obligativitatea pentru cetățenii români (alături de cei ai Bulgariei, Croației și Ciprului) de a deține viză la intrarea în SUA ar putea fi ridicată. Cred că ar fi o situație normală care ar pune capăt dezechilibrului în care ne aflăm – atât timp cât cetățenii tuturor celorlalte State Membre nu au această obligație”, a afirmat Corina Crețu.

În octombrie 2020, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă şi 43 abţineri, prin care îndeamna Comisia Europeană să prezinte „un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, după cum este stabilit în aşa-numitul mecanism de reciprocitate”.