Primul lot de vaccinuri de pe platforma COVAX a ajuns în Republica Moldova

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 05-03-2021 07:08

Alte 14.400 doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în țară, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Acesta este primul lot de ser din cadrul programului COVAX.

„Azi în Republica Moldova a ajuns primul lot de vaccin gratuit prin platforma COVAX. Suntem prima țară din Europa care primește vaccin prin această inițiativă.

Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical și să reducem rata de răspândire a virusului. În continuare, facem tot ce ne stă în puteri pentru ca cetățenii moldoveni să beneficieze gratuit și cât mai repede de mai multe tipuri de vaccin împotriva Covid-19.

Vaccinul poate salva vieți. Indiferent de compania producătoare, vaccinurile aprobate sunt o soluție eficientă împotriva Covid-19 și reduc rata infectărilor și a cazurilor grave. Medicii din prima linie care s-au vaccinat transmit mesaje de încurajare în legătură cu vaccinarea și își exprimă speranța că împreună vom învinge pandemia.

Suntem recunoscători tuturor statelor și organizațiilor care susțin financiar această platformă globală - Germania și alte state membre ale UE, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia și altele - pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri grele pentru toți. Mulțumim OMS și UNICEF pentru efortul de a distribui echitabil vaccinurile”, susține Maia Sandu.

Republica Moldova este printre primele țări care primește vaccinuri împotriva COVID-19, în prima tranșă de livrări COVAX.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri.

Este unica inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.