Surse europene: Curent anti-Cioloș în grupul Renew

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 08-03-2021 22:47
Actualizat: 09-03-2021 07:20

Grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, riscă să piardă statutul de al treilea cel mai numeros grup din Parlamentul European dacă nu se pregătește pentru lanțul de evenimente pe care îl anunță ieșirea Fidesz din PPE, relatează publicația Euractiv.com.

Potrivit sursei citate, o parte din europarlamentarii Renew sunt nemulțumiți că leadership-ul grupului în frunte cu Dacian Cioloș nu speculează politic oportunitățile deschise de mișcările de trupe din Parlamentul European.

În acest context, unele grupări din Renew se gândesc să-și construiască o nouă agendă politică pentru a doua parte a mandatului, din cauza „frustrării” că grupul Renews pierde ocaziile politice din care ar putea să obțină mai multă influență în legislativul de la Bruxelles. Există și varianta, dacă masa critică atinge un nivel ridicat, să se încerce debarcarea lui Dacian Cioloș de la șefia Renew.

Într-o scrisoare trimisă lui Cioloș pe 4 martie, europarlamentarul olandez Sophie in’t Veld spune despre ieșirea Fidesz din PPE că va fi urmată de alte mutări politice și cere o ședință a grupului Renew pentru discutarea scenariilor și variantelor de reacție.

Dacă Fidesz s-ar duce la grupul Conservatorilor și ar convinge și europarlamentarii italieni conduși de Matteo Salvini să facă același pași, atunci grupul conservator din Parlamentar European ar avea 102 membri, față de 97 ai Renews.

Citește și: Florin Cîțu: Interzicerea cumulului pensie - salariu de la stat NU va bloca niciu domeniu .