Savanții au creat nasul optic: Miroase afecţiunile pe baza inteligenței artificiale

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 10-03-2021 05:00
Actualizat: 10-03-2021 07:35

O echipă de cercetători israelieni a dezvoltat un nas optic computerizat, care are la bază inteligenţa artificială (AI), pentru detectarea bolilor, a anunţat marţi Universitatea Ebraică din Ierusalim (HUJI), citată de Xinhua.

Nasul în spectru infraroşu apropiat a fost dezvoltat de HUJI şi Universitatea din Tel Aviv în cadrul unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Biosensors and Bioelectronics, scrie agerpres.ro.

Citește și: Marcel Ciolacu a pus ochii pe Constituție: ‘Sunt 6 sau 7 colegi care vor veni cu un proiect de propunere de modificare a Constituției’

Dispozitivul poate detecta mirosurile şi le poate transforma pe oricare dintre acestea într-o imagine pe ecranul computerului, a precizat HUJI.

Nasul optic poate fi utilizat pentru detectarea bolilor transmise pe calea aerului, dar şi a băuturilor alcoolice contrafăcute şi a alimentelor alterate sau toxice.

Citește și: Palmă dură primită de România de la CEDO

"Sistemul ar putea fi de asemenea utilizat pentru detectarea rapidă a pacienţilor cu (boala) COVID-19 într-o manieră neinvazivă, prin analiza aerului expirat", au indicat cercetătorii.

Până în prezent, dispozitivul a detectat zeci de mirosuri cu mare precizie, chiar şi pe cele pe care nasul uman nu este capabil să le perceapă, cum ar fi componentele din băuturilor alcoolice, a concluzionat HUJI.

Citește și: Se deschid noi centre de vaccinare! Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV .