BREAKING - Schița 'pașaportului de imunitate', prezentată de Comisia Europeană

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 12-03-2021 19:56

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a explicat vineri ce va conține certificatul de imunitate pentru călătoriile internaționale în contextul pandemiei, relatează AFP.

Vezi și: Economistul-șef BNR, Valentin Lazea, propune concedierea a 300.000 de bugetari sau tăierea salariilor la stat

1. Cetăţenii europeni vor putea avea acest certificat pe telefon.

2. Certificatul va conține una sau mai multe dovezi, după caz, pentru următoarele:

  • Testul PCR negativ
  • Vaccinul anti-coronavirus efectuat
  • Dovada existenței anticorpilor pentru persoanele care au trecut prin boală

3. Certificatul va ţine cont numai de vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), adică vor fi luate în considerare doar vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson. Vaccinul chinezesc Sinopharm, utilizat în Ungaria, dar şi vaccinul rusesc Sputnik V, de asemenea comandat de Ungaria, dar şi de Cehia şi Slovacia, nu vor fi recunoscute în certificat.

Pașaportul verde urmează a fi prezentat miercuri de Bruxelles.

"Vrem să creăm un certificat digital care să poată menţiona un test PCR negativ, proba că aveţi anticorpi sau că aţi fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA", a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru mai multe media, printre care şi AFP.

"De exemplu, dacă sunteţi vaccinaţi, nu mai trebuie să faceţi testele PCR", a precizat comisarul, care urma să-i informeze pe miniştrii europeni de interne reuniţi prin videoconferinţă vineri despre lucrările Comisiei referitoare la acest proiect de certificat.

"Oamenii care călătoresc în prezent consumă multă energie pentru a se testa, a completa formulare, a arăta diferite tipuri de hârtii, din nou şi din nou", a recunoscut Ylva Johansson.

Titularii vor putea astfel "să arate că foarte probabil nu vor propaga virusul", a spus ea. Asta "ar permite ca oamenii care trebuie să călătorească să o facă mai uşor".