În Ecuador a fost respinsă solicitarea unui candidat la prezidențiale de a fi renumărate voturile din primul tu

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 15-03-2021 06:05

Autorităţile electorale din Ecuador au respins duminică cererea de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale depusă de candidatul indigen Yaku Perez, notează AFP preluat de agerpres.

Yaku Perez, ecologist şi candidat al Pachakutik, expresia politică a mişcării indigene ecuadoriene, a ocupat locul al treilea în primul tur din februarie, cu puţin în spatele fostului bancher conservator Guillermo Lasso, potrivit rezultatelor oficiale publicate de Consiliul Electoral Naţional (CNE).

Yaku Perez a afirmat că aceste rezultate au fost fraudate pentru a-l exclude din turul al doilea, care urmează să-l opună la 11 aprilie pe Guillermo Lasso împotriva economistului de stânga Andres Arauz, susţinut de fostul preşedinte socialist Rafael Correa şi învingător detaşat în primul tur.

Candidatul indigen a depus un recurs la Tribunalul pentru Litigii Electorale (TCE), cerând renumărarea a circa 50% din voturile din primul tur.

Dar acest organism a decis în sentinţa sa făcută publică la sfârşitul săptămânii trecute că nu există "suficiente dovezi" pentru a stabili existenţa unei fraude în primul tur şi, în consecinţă, a respins cererea lui Yaku Perez.

Candidatul a apreciat decizia TCE ca fiind "deplorabilă". "Tocmai s-a atentat la voinţa populară rănind democraţia din Ecuador", a scris el pe Twitter.

"Vom continua să rezistăm pentru transparenţă", a adăugat Yaku Perez, devansat cu doar 32.600 de voturi în primul tur de Guillermo Lasso, potrivit rezultatelor oficiale.

Andres Arauz a câştigat primul tur cu 32,72% din voturi, urmat de Guillermo Lasso cu 19,74% şi de Yaku Perez cu 19,39 %.

Al doilea tur îl va desemna pe succesorul preşedintelui în exerciţiu, Lenin Moreno, care nu mai candidează şi care îşi încheie oficial mandatul pe 24 mai.