ALERTĂ în Italia - Procurorii au sechestrat un lot de vaccinuri de la AstraZeneca după decesul unui bărbat

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 15-03-2021 18:18

Procurorii din regiunea italiană Piemont (nord) au anunţat luni că au dispus sechestrarea unui lot de 393.600 de doze de vaccin de la AstraZeneca, în urma decesului unui bărbat căruia i-a fost administrat o doză din acest lot, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Decizia constituie o nouă lovitură pentru imaginea acestui vaccin în Italia şi va provoca întârzieri în campania de imunizare contra COVID-19 lansată de guvern.

Autorităţile regionale din Piemont au suspendat duminică utilizarea lotului cu indicativul ABV5811, după ce Sandro Tognatti, un profesor de muzică în vârstă de 57 de ani, s-a simţit rău şi a decedat în circumstanţe încă neelucidate.

Magistraţii din Sicilia ordonaseră sechestrarea unui alt lot de la AstraZeneca săptămâna trecută, după moartea subită a doi bărbaţi care fuseseră vaccinaţi recent.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Guvernul italian a afirmat că nu există dovada vreunei legături între aceste decese şi vaccinuri, şi a permis ca administrarea serului de la AstraZeneca să continue.

Tognatti, care a primit vaccinul sâmbătă după-amiază, a dezvoltat o stare febrilă în cursul nopţii şi s-a simţit rău şi duminică dimineaţă, a declarat soţia sa pentru presa italiană. A fost chemată o ambulanţă, însă bărbatul a murit la scurt timp după aceea.

'De aceea, este important să ne asigurăm că administrarea în continuare a vaccinului pe întreg teritoriul ţării nu conduce la alte consecinţe (nocive sau fatale) ... până când vom fi complet siguri că decesul (lui Tognatti) nu poate fi atribuit inoculării sus-menţionate', a precizat procuroarea Teresa Angela Camelio.