Israelul deține arma supremă: Poate intercepta rachete şi drone în acelaşi timp

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 17-03-2021 05:30
Actualizat: 17-03-2021 00:39

Israelul a dezvăluit miercuri noua versiune a scutului său antirachetă 'Iron Dome', desfăşurat la frontierele teritoriului palestinian din Gaza, ale Libanului şi ale Siriei şi care poate acum intercepta "simultan" rachete şi drone, relatează AFP.

Aflat în funcţiune de peste zece ani, scutul 'Iron Dome' ('Domul de Fier') face parte din mijloacele care permit Israelului să îşi menţină un ascendent militar asupra vecinilor săi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Când interesul de partid este mai presus de bunăstarea românilor: Coaliția de guvernare a hotărât să mai facă două posturi de șefi la TVR și Radioul Public

Deşi această baterie antirachetă vândută în special armatei americane nu reuşeşte să blocheze baloane incendiare şi alte proiectile lansate la altitudine foarte mică, ea poate totuşi să contracareze deopotrivă rachete şi drone.

"'Domul de fier' a fost testat pentru o varietate de scenarii complexe (...) şi a interceptat simultan drone şi salve de rachete", a precizat într-un comunicat ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz.

Citește și: Răspuns pentru Clotilde Armand! Institutul prezidat de Emil Constantinescu și-a făcut public raportul de activitate

Potrivit acestuia, "noua versiune a sistemului Iron Dome va fi livrată forţelor armate şi marinei în scopuri operaţionale" pentru "a întări" capacităţile antirachetă ale Israelului.

Israelul nu interceptează doar rachete lansate din Fâşia Gaza, în ultimele luni fiind confruntat şi cu drone venite din Siria şi Liban care au încercat să intre în spaţiul său aerian. Drone israeliene au fost de asemenea doborâte sau descoperite în Libanul vecin.

Citește și: Un fost ministru al Muncii îl critică dur pe Florin Cîțu: Premierul nu poartă măști românești! Face reclamă doar la măști de import!

Anterior în această săptămână, Israelul şi-a prezentat 'Iron Sting', un nou mortier cu ghidaj laser conceput în special pentru a lovi ţinte în zone urbane, reducând daunele colaterale.