A apărut al doilea număr din martie al Tribunei, cea mai importantă publicație românească de cultură

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 18-03-2021 18:26

Semnalăm apariția noului număr, 445/16 martie 2021, al cunoscutei Reviste de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o tradiție istorică de peste 135 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura publicație culturală din România cu distribuție națională și internațională.

Revista, ilustrată de pictorul Sorin Dumitrecu-Mihăești cu imagini din expoziția adusă pe simeze la Cluj-Napoca de Tribuna, anunță, ca de fiecare dată, un conținut bogat și diversificat, cu articole de o largă deschidere culturală între care se remarcă editorialul semnat de Mircea Arman, „Capacitatea imaginativă apriorică și imaginativul poietic rațional aprioric ca arhé al filosofiei și științei”; textul semnat de Constantin Cubleșan în rubrica istoria literară, „Bartolomeu Valeriu Anania la centenar”; sau cel din filosofia semnat de Vasile Zecheru, „Steinmetzen Brüderschaft şi Bauhütte”. Printre textele evidențiate pe copertă se numără de asemenea „Sincronizarea filosofării și culturii”, în rubrica diagnoze de Andrei Marga și comentariul lui Iulian Chivu „Rațiuni scientiste în neurofilosofia  Patriciei Smith Churchland”.

La eseu, Iulian Cătălui realizează „O istorie a teatrului de stradă din Transilvania”, Viorel Igna în filosofia continuă serialul „Cabaliștii creștini ai Renașterii”, iar în rubrica social Adrian Lesenciuc semnează „Întemeierea prin poveste. Gânduri pe marginea Pedagogiei poveștii”. Rubrica de proză găzduiește fragmentul de roman „Dacă noi ne oprim”, de Remus Octavian Câmpean, unul dintre câștigătorii Concursului Național de Literatură „Ioan Slavici” în 2020.

Tribuna din 16 martie oferă cititorilor și o pagină de poezie italiană contemporană, în rubrica de traduceri, cronici ale unor volume recent apărute, comentarii juridice, cronică plastică, articole din rubrici permanente, precum însemnări din la Mancha de Mircea Moț, sau crochiuri de Cristina Struțeanu, etc. Despre artistul care ilustrează numărul, este publicat pe ultima copertă textul intitulat „Revelațiile lui Sorin Dumitrescu Mihăești” - de Ani Bradea.

Numărul 445 al Revistei de cultură Tribuna, aferent perioadei 16 – 31 martie 2021, se găsește la punctele de difuzare a presei din întreaga țară, începând cu această săptămână.