Autorităţile schimbă strategia: Nouă metodă de calcul a incidenţei cazurilor de COVID-19, testare şi carantină de weekend (surse)

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 23-03-2021 11:09
Actualizat: 23-03-2021 18:25

Autorităţile responsabile de gesionarea pandemiei pregătesc noile criterii pentru instituirea restricţiilor în zonele cu o răspândire accelerată a SARS-CoV-2. Potrivit unor surse oficiale, metoda de calcul a ratei de incidenţă a cazurilor de COVID-19 se va schimba, iar restricţiile se vor extinde, concomitent cu o intensificare a testării.

În zilele următoare va fi implementat un nou sistem pentru calculul ratei de incidenţă a cazurilor de COVID-19. Astfel, incidenţa nu va mai fi calculată pe localităţi separate, ci acolo unde există aglomerări urbane vor fi luate în considerare şi localităţile limitrofe. Spre exemplu, rata de incidenţă nu va mai fi stabilită doar pentru Bucureşti, ci şi pentru o parte din judeţul Ilfov. Noua metodă de calcul vine să ofere un plus de coerenţă în măsuri, având în vedere că aproape toate municipiile au în jur aşa-anumite "comune-dormitor", populate de persoane care se deplasează zilnic în oraş la muncă sau la şcoală.

Datele privind incidenţa cazurilor de COVID-19 vor avea însă un decalaj de 2-3 zile, pentru a se aloca toate infectările în funcţie de reşedinţă.

În privinţa restricţiilor, deşi există numeroase voci care susţin carantinarea totală a unor oraşe, inclusiv Capitala, autorităţile ar urma să testeze un sistem intermediat. Astfel, s-ar putea impune o carantină de weekend în zonele metropolitane, pentru a împiedica petrecerile, ieşirile masive în parcuri şi la mall-uri, dar şi plecările la munte şi în alte zone de relaxare unde se pot genera aglomerări. De asemenea, limitările de circulaţie ar putea fi introduse de la ora 18.00, faţă de ora 22.00, cum este în prezent, concomitent cu limitarea prezenţei în anumite centre comerciale.

O altă problemă este testarea. În prezent, există suspiciuni că testările sunt ţinute intenţionat în limite joase de autorităţile locale, pentru a se evita restricţiile suplimentare. Responsabilii din zonele în care se testează mai mult, cum ar fi Timiş şi Cluj, s-au plâns că au ajuns să fie "pedepsiţi" prin restricţii pentru că fac un lucru corect şi testează masiv. Prin urmare, autorităţile de la centru caută măsuri pentru extinderea testărilor şi în judeţele cu un număr redus de prelucrări, o variantă fiind distribuirea testelor rapide către medicii de familie.