Parchetul sud-coreean a confiscat casa fostei preşedinte încarcerate Park Geun-hye

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 23-03-2021 11:15

Parchetul sud-coreean a anunţat marţi confiscarea casei fostei preşedinte a Park Geun-hye, care va fi scoasă la vânzare pentru a fi acoperite amenzile pe care ea le-a primit în condamnarea sa pentru corupţie, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Prima femeia aleasă preşedinte în Coreea de Sud, Park Geun-hye a fost destituită într-un scandal răsunător de corupţie care i-a adus o condamnare de 20 de ani de detenţie.

Ea nu a achitat amenzile, care sunt în valoare de 21,5 miliarde de woni (16 milioane de euro) şi care trebuiau plătite până la sfârşitul lunii februarie, astfel că autorităţile i-au confiscat casa, a declarat pentru AFP un reprezentant al Biroului Procurorului din districtul central din Seul. Autorităţile au cerut scoaterea la licitaţie a casei.

Situată într-un cartier de lux din sudul Seulului, această casă de două etaje a fost estimată la 2,8 miliarde de woni atunci când tribunalul a îngheţat bunurile fostei preşedinte, conform media.

Citește și: Mihai Mărgineanu: Nu vi se pare ciudat că presa n-a mai dat nimic despre atentatele teroriste?

Park Geun-hye a primit de asemenea o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru încălcarea legislaţiei electorale. Dacă va ispăşi întreaga pedeapsă, ea ar avea peste 80 de ani la momentul eliberării sale.

Acest scandal de corupţie a scos în evidenţă legăturile problematice între lumea politică şi marile conglomerate care domină economia sud-coreeană.

Ea şi consiliera sa din umbră Choi Soon-sil au fost acuzate că au primit mită din partea unor mari companii, inclusiv Samsung Electronics, în schimbul unor favoruri.

Succesorul lui Park Geun-hye, Moon Jae-in (centru-stânga) a ajuns la putere şi în urma indignării stârnite de acest scandal.

Coreea de Sud este cunoscută pentru severitatea justiţiei sale faţă de foşti şefi de stat. Patru foşti preşedinţi sud-coreeni încă în viaţă au fost cu toţii condamnaţi la finalul mandatului său.

Fostul preşedinte Roh Moo-hyun s-a sinucis în 2009 după ce a fost chestionat în legătură cu suspiciuni de corupţie la adresa familiei sale.