Peste 3.000 de morţi din cauza coronavirus în 24 de ore în Brazilia, un nou record

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 24-03-2021 06:14

Brazilia se scufundă într-o criză sanitară scăpată de control, trecând marţi pentru prima dată pragul de 3.000 de decese cotidiene din cauza COVID-19, notează AFP preluat de agerpres.

Ţara cu 212 milioane de locuitori a înregistrat 3.251 decese în ultimele 24 de ore, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, ceea ce a ridicat numărul total de decese la 298.676 de la apariţia primului caz la sfârşitul lui februarie 2020.

Numărul mediu de morţi în ultimele şapte zile a crescut de peste trei ori de la începutul anului, la 2.364, devenind astfel cel mai mare valoare la nivel mondial.

Brazilia este a doua ţară cea mai îndoliată de pe glob de către pandemia de coronavirus în cifre absolute în urma Statelor Unite.

În total, ţara a înregistrat 12,1 milioane de cazuri, dintre care 82 493 de noi contaminări în ultimele 24 de ore.

Preşedintele de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro a afirmat marţi seară că ţara îşi va relua "foarte curând viaţa normală" datorită vaccinării pe care totuşi a condamnat-o de mult timp.

"Doresc să-i liniştesc pe brazilieni şi să-i informez că vaccinurile sunt garantate. Până la sfârşitul anului vom avea peste 500 de milioane de doze de vaccin pentru (a vaccina) întreaga populaţie", a declarat şeful statului.

Până în prezent, 11,1 milioane de brazilieni, sau 5,2% din populaţie, au primit cel puţin o doză de vaccin şi 3,5 milioane două doze, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale.

O altă schimbare de ton, Jair Bolsonaro, care doreşte să candideze din nou la alegerile din 2022, şi-a exprimat solidaritatea "cu toţi cei care au pierdut pe cineva drag".

Discursul a fost întâmpinat de zgomote de cratiţe lovite, în semn de protest, în principalele oraşe ale ţării, ca Rio de Janeiro, Sao Paulo şi Brasilia, potrivit corespondenţilor agenţiei France Presse.