Peste 600 de persoane, eliberate de armata din Myanmar; audierea lui Suu Kyi, amânată

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 24-03-2021 09:47

Peste 600 de persoane arestate de la lovitura de stat din 1 februarie au fost eliberate miercuri de juntă în Myanmar, care încă mai deţine în secret sute de civili, inclusiv pe fosta lideră de facto Aung San Suu Kyi a cărei audiere în faţa tribunalului a fost din nou amânată, relatează France Presse, potrivit AGERPRES.

"Astăzi am eliberat 360 de bărbaţi şi 268 de femei din închisoarea Insein" din Yangon, a declarat un înalt responsabil al penitenciarului, sub condiţia anonimatului.

Printre ei, mulţi studenţi care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva armatei.

Peste 2.800 de civili au fost arestaţi de la lovitura ce a înlăturat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi, potrivit Asociaţiei pentru Asistenţa Prizonierilor Politici (AAPP). Printre ei se numără responsabili politici, grevişti, activişti sau artişti.

Fosta lideră în vârstă de 75 de ani urma să se prezinte miercuri la tribunal. Dar şedinţa, care trebuia să aibă loc prin videoconferinţă, nu a putut avea loc din cauza lipsei conexiunii la internet, datele mobile şi mai multe reţele Wi-Fi fiind întrerupte de câteva zile pentru a izola ţara.

Audierea "a fost amânată pentru 1 aprilie", a declarat pentru AFP Khin Maung Zaw, avocatul fostei şefe a guvernului care încă nu a fost autorizat să se întâlnească cu clienta sa.

În încercarea de a opri protestele ce au loc în ţară de la 1 februarie, armata îşi intensifică riposta în fiecare zi.

Din ce în ce mai mulţi civili care nu participă la proteste, inclusiv femei şi copii, sunt vizaţi.

Marţi, Khin Myo Chit, o fetiţă de şapte ani, a fost "împuşcată mortal în stomac în timp ce se afla în casa ei" din Mandalay (centru), potrivit AAPP.

Oorganizaţia neguvernamentală Save the Children s-a declarat "îngrozită că copiii continuă să fie printre ţinte", circa 20 de minori fiind împuşcaţi în ultimele şapte săptămâni.

Un total de 275 de civili au pierit, potrivit AAPP. Bilanţul ar putea fi mult mai ridicat în condiţiile în care sute dintre cei arestaţi sunt daţi dispăruţi.

Citește și: Un medic de la UPU-SMURD vorbește despre 'psihoza Groșan': oamenii refuză masca de oxigen

Marţi, purtătorul de cuvânt al juntei, Zaw Min Tun, a anunţat la rândul său 164 de victime în rândul protestatarilor, descrişi drept "terorişti violenţi".

El s-a declarat hotărât "să reprime anarhia", ignorând noile sancţiuni impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Violenţa rămâne foarte puternică în Mandalay (centru), unde 21 de civili au murit de duminică.

În noaptea de marţi spre miercuri, baricadele ridicate de manifestanţi au fost incendiate, case au fost jefuite, focuri de armă s-au auzit în mai multe zone ale oraşului, potrivit presei locale.

Armata intensifică controlul judiciar asupra lui Aung San Suu Kyi, deţinută în secret de la arestarea ei.

Doi bărbaţi au mărturisit în videoclipuri difuzate de media de stat în ultimele zile că fosta şefă a guvernului civil a primit mită de peste un milion de dolari şi unsprezece kilograme de aur.

Observatorii se întreabă despre autenticitatea acestor mărturisiri, dat fiind că unul dintre martori este închis, iar celălalt are un trecut tulbure.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace din 1991 este de asemenea inculpată pentru alte patru capete de acuzare, inclusiv incitarea la tulburări publice.

Dacă va fi găsită vinovată, ea ar putea fi condamnată la ani lungi de închisoare şi i-ar putea fi interzisă prezenţa în viaţa politică.

Junta şi-a justificat puciul susţinând că au existat fraude "enorme" în timpul alegerilor legislative din noiembrie, câştigate masiv de partidul lui Aung San Suu Kyi, Liga Naţională pentru Democraţie (LND).

Marţi, purtătorul de cuvânt al juntei a asigurat că multe voturi false au circulat în timpul acestor alegeri. El a difuzat videoclipuri ale alegătorilor care pretindeau că au fost plătiţi de reprezentanţii NLD.

Junta vizează şi mass-media. Thein Zaw, un fotograf al Associated Press acuzat că "a semănat frica şi a răspândit ştiri false", a fost convocat miercuri la un tribunal din Yangon.