Rusia vrea să producă vaccinul Sputnik V în sudul Germaniei

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 24-03-2021 13:54

Compania farmaceutică rusă R-Pharm intenţionează să producă vaccinul Sputnik V, dezvoltat de Moscova, în landul Bavaria din sudul Germaniei, cel mai devreme din iunie, relatează miercuri dpa, potrivit AGERPRES.

"Depunem toate eforturile pentru ca producţia să poată să înceapă în vară", a declarat directorul executiv al R-Pharm, Aleksandr Bâkov, adăugând că laboratorul din oraşul bavarez Illertissen este deja echipat şi ar putea produce milioane de doze în fiecare lună.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a autorizat încă vaccinul rusesc pentru a fi utilizat în spaţiul blocului comunitar.

"Aşteptăm încă decizia EMA, întrucât aceasta este baza legală de care avem nevoie pentru a începe producţia", a spus Bâkov.

Citește și: Bucurie în Familia Regală Britanică: Una dintre nepoatele Reginei Elisabeta a II-a a născut

Statele membre ale UE ar putea apoi să se aprovizioneze cu vaccinul rusesc Sputnik V din Illertissen. Două inspecţii EMA sunt planificate în Rusia în aprilie.

În cadrul unui eveniment la Moscova privind cooperarea germano-rusă în domeniul farmaceutic, expertul european în sănătate Jerome Lepeintre a declarat că aprobarea EMA pentru serul rusesc nu trebuie aşteptată înainte de iunie sau iulie.

Sputnik V a fost dezvoltat de Institutul de cercetare în domeniile epidemiologiei şi microbiologiei Gamaleia din Moscova. Vaccinul a fost primit iniţial cu mult scepticism în străinătate, întrucât nu încheiase studiile clinice de fază 3 finală.

De atunci vaccinul rusesc a fost aprobat în peste 50 de ţări, fiind distribuit la nivel internaţional de către fondul public rusesc de investiţii directe RDIF.