Alegeri în Scoția - Condiția pentru un nou referendum pentru independență

Autor: George Traicu
Publicat: 24-03-2021 21:17
Actualizat: 24-03-2021 22:49

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a dat asigurări miercuri că o victorie a partidului său secesionist în alegerile locale din 6 mai va duce la un nou referendum asupra independenţei, informează AFP potrivit Agerpres.

"Va fi un nou referendum asupra independenţei dacă poporul scoţian va vota pentru un nou referendum asupra independenţei", a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP, secesionist) în Parlamentul de la Edinburgh.

Contestată pentru modul în care a gestionat acuzaţiile de hărţuire sexuală împotriva predecesorului său Alex Salmond, în final achitat de justiţie, Nicola Sturgeon a supravieţuit marţi unei moţiuni de cenzură în parlament.

Exonerată de un raport independent de orice încălcare a codului de conduită ministerial, Nicola Sturgeon se concentrează acum pe alegeri. Ea speră să câştige o majoritate în parlamentul local care să facă imposibil un refuz al guvernului lui Boris Johnson de a organiza o nouă consultare populară asupra independenţei.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’ .

În faţa unei comisii parlamentare, Boris Johnson şi-a reafirmat marţi refuzul, argumentând că un astfel de referendum, pe un subiect atât de "toxic" şi care seamănă "divizare", poate fi organizat doar o dată în decursul unei generaţii.

În 2014, scoţienii au decis cu 55% din voturi să rămână în cadrul Regatului Unit.

Luni, guvernul scoţian a publicat un proiect preliminar al legii pentru un nou referendum asupra independenţei după pandemie. Potrivit acestui text, parlamentul scoţian ar trebui să decidă data la care să aibă loc votul. Guvernul local consideră că acesta ar trebui să aibă loc după criza sanitară.

Întrebarea pusă - "Trebuie să devină Scoţia o ţară independentă?" - va rămâne aceeaşi ca în 2014.

Brexit-ul, împotriva căruia scoţienii au votat în proporţie de 62% în 2016, a schimbat de atunci datele problemei şi a consolidat aspiraţiilor secesioniste.

Potrivit unor sondaje mai recente, conflictele dintre actuala lideră a SNP şi predecesorul său Alex Salmond au dus la o reducere a susţinerii pentru partidul condus de Nicola Sturgeon şi pentru independenţă, care îşi menţine cu toate acestea un uşor avantaj.