Polonia pregătește LOVITURA care dinamitează UE: Cere Tribunalului Constituţional să confirme preeminenţa Constituţiei naţionale în faţa legislaţiei UE

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 31-03-2021 05:37
Actualizat: 31-03-2021 07:11

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut luni oficial Tribunalului Constituţional că confirme preeminenţa Constituţiei Poloniei în faţa legislaţiei Uniunii Europene, transmite agenţia EFE.

Morawiecki anunţase deja la începutul lunii martie că va cere Tribunalului Constituţional să dea o soluţie integrală pentru conflictul creat între legislaţia europeană şi Constituţia poloneză şi să confirme preeminenţa celei din urmă, scrie Agerpres.ro.

Citește și: Prins fără mască de protecție, Vlad Voiculescu e furios pe protestatarii care au scandat împotriva medicilor! ‘Sunt consternat și furios’

Solicitarea premierului polonez a survenit după ce justiţia europeană a hotărât că instanţele naţionale trebuie să se abţină de la aplicarea unor prevederi legislative care contravin legislaţiei UE.

Un exemplu este mecanismul de numire al judecătorilor la Curtea Supremă poloneză, una dintre reformele judiciare în urma cărora guvernul polonez are dispute cu Bruxellesul, care consideră că prin schimbarea acestui mecanism este afectată independenţa justiţiei.

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer’

În trecut, Tribunalul Constituţional polonez a decis că în caz de conflict între Constituţia Poloniei şi legislaţia europeană există trei alternative, respectiv modificarea Constituţiei, schimbarea legislaţiei europene sau inclusiv ieşirea din UE.

Pentru soluţionarea unui astfel de conflict juridic, Polonia şi-a revizuit Constituţia astfel încât să se adapteze legislaţiei europene privind mandatele de arestare, introducând o excepţie care permite extrădarea printr-o procedură simplificată şi obligatorie pentru toate statele UE. Conform legislaţiei UE, emiterea unui mandat de arestare de către un stat membru impune automat celuilalt stat unde se află persoana căutată să o reţină şi să o predea statului care a emis mandatul. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de instanţe din state ale UE au respins extrădarea unor suspecţi către Polonia, invocând încălcarea statului de drept în această ţară.

Citește și: Dan Barna: ‘Această coaliție va trece România prin criză, indiferent de aceste manifestări huliganice care vor fi sancționate’

Guvernul de la Varşovia, condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a modificat de când a preluat puterea în 2015 peste 20 de legi care privesc justiţia. În timp ce guvernul polonez afirmă că aceste modificări sunt necesare pentru eficientizarea sistemului judiciar şi eliminarea moştenirii comuniste, Comisia Europeană vede în aceste măsuri o posibilă imixtiune politică în justiţie.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis: ‘Violența, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viața românilor, sunt toxice și nocive’ .