Explicațiile ANM pentru vremea capricioasă. Când se va încălzi

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 03-04-2021 18:39

Meteorologul Elena Mateescu, directorul Administrației Națională de Meteorologie, a declarat la Digi24 că deja devine o obișnuință să vorbim aproape zilnic despre alternanțe de zile călduroase, urmate de zile mai reci, cu precipitații.

Vezi si: Prognoza meteo - Cum va fi vremea de Paștele Ortodox

„Vineri am înregistrat chiar 23 de grade Celsius la opt stații meteorologice din partea de sud a țării, iar la această oră nu înregistrăm decât 9 grade Celsius. Acest lucru se va întâmpla și pe parcursul zilelor următoare, pentru că vorbim de o răcire și în partea de sud și sud-est, vremea devenind mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă”, a spus directorul ANM.

Elena Mateescu a precizat că, în București, maxima zilei de astăzi va fi în jurul a 14 grade Celsius, iar duminică va fi o scădere de circa 4 grade Celsius, urmând să plouă.

„Debutul săptămânii viitoare va fi caracterizat de aceeași vreme deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, maximele nu vor depăși luni 14-15 grade Celsius, iar minimele vor fi de la -3 la 5 grade Celsius. Și luni vorbim de un cer mai mult noros în partea de sud, sud-est și centru. Marți, mercurul în termometre va mai câștiga câteva grade și este posibil să vorbim de valori de 17-18 grade Celsius, după care din nou - miercuri și joi - o scădere a valorilor termice până la 10-12 grade Celsius”, a mai spus directorul ANM.

Elena Mateescu a spus, astfel, că temperaturile asemănătoare acestui anotimp de primăvară vor veni „în săptămâna 12-19 aprilie, păstrează semnalul unor temperaturi apropiate de normele climatologice. Săptămâna 19-26 aprilie păstrează același semnal, valori de temperaturi apropiate de cele specifice, precipitații normale. De abia în cadrul săptămânii 26 aprilie - 3 mai vorbim de temperaturi ușor peste cele specifice perioadei”.