'Referendumul a fost pe deplin legitim': susține parlamentarul german Waldemar Gerdt

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 05-04-2021 23:42

Nu a existat nici o ”anexare” sau ”ocupare” a Crimeii, referendumul pentru reunificarea cu Rusia a fost în conformitate cu dreptul internațional, a declarat parlamentarul german Waldemar Gerdt (partidul ”Alternativa pentru Germania”), scrie publicația Vzgliad.

Potrivit politicianului german, ”a considera Crimeea teritoriu anexat sau ocupat este un fel de pură speculație politică”. Gerdt a subliniat că ”referendumul a fost pe deplin legitim”. El a arătat că «au fost întrebări, câte procente ”pentru”, câte ”împotrivă”, iar alegerile ulterioare pentru organele puterii au demonstrat aproape același rezultat», scrie vestidinrusia.ro

În același timp, Gerdt a declarat că, dacă ”i-ar fi considerat pe crimeeni poporul lor”, autoritățile ucrainene ”nu le-ar fi tăiat apa, nu i-ar fi privat de pensii şi nu ar fi introdus sancțiuni”. Kievul a făcut ”totul pentru a îndepărta poporul de partea continentală a Ucrainei”. După cum a afirmat deputatul german, ”pentru Crimeea nu există și nu va exista cale de întoarcere”, relatează RIA Novosti.

Politicianul german este de părere că Occidentul nu vrea să recunoască reunificarea Crimeii cu Rusia, deoarece ar trebui să renunțe la planurile de extindere a NATO spre Est și să recunoască înfrângerea doctrinei sale politice și militare. Gerdt estimează că «problema Crimeii va fi scoasă, iar voința exprimată a crimeenilor recunoscută când, în Occident, ”se va schimba elita politică”».

Vzgliad amintește că Peninsula Crimeea a devenit regiune rusească după referendumul din martie 2014, în cadrul căruia peste 96% dintre participanți s-au exprimat pentru reunificarea cu Rusia. Autoritățile crimeene au organizat referendumul după lovitura de stat din Ucraina, din februarie 2014. Ucraina continuă să considere Crimeea drept teritoriu ce-i aparține, dar ocupat temporar. Președintele Vladimir Putin a subliniat că problema apartenenței Crimeii este închisă definitiv.