Lege tratată cu SICTIR de un director PNL

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 15-04-2021 12:25

Situație absolut aiuritoare în județul Hunedoara unde directorul unei instituții de cultură doboară toate recordurile de lașitate pentru a fenta evaluarea activității. Este vorba despre Cosmin Rădescu, actor și manager al Teatrului Dramatic „ID Sîrbu” din Petroșani, protejat sub umbrela politică a PNL.

Cum a fugit de evaluare în 2020

Anual, activitatea managerilor instituțiilor de cultură este evaluată de către o comisie. În 2020, evaluarea (pentru anul precedent) a fost suspendată odată cu intrarea în stare de urgență. Exact în acea perioadă, Cosmin Rădescu a fost pătruns de un fior politic și a făcut pasul spre PNL-ul condus la nivelul municipiului Petroșani de Tiberiu Iacob Ridzi (soțul fostului ministru PD al tineretului, Monica Iacob Ridzi, condamnată pentru fapte de corupție). Odată înscris în partid, Rădescu și-a rezervat și un post de consilier local pe care l-a obținut în urma alegerilor din 27 septembrie 2020.

Procedura de evaluare a activității managerului a fost reluată de către Consiliul Județean Hunedoara (instituție în subordinea căreia se află teatrul din Petroșani) în luna august. Atunci, Rădescu s-a arătat extrem de îngrijorat că, participând la interviu, s-ar putea infecta cu Covid-19. După mai multe amânări, la începutul lunii decembrie 2020, Rădescu a intrat în concediu medical exact în ziua în care trebuia să dea ochi cu comisia de evaluare.

Este vorba despre ziua de 3 decembrie 2020, zi în care Rădescu s-a îmbolnăvit subit. Cel puțin așa spun actele pe care le-a depus. Contul de Facebook al managerului păstrează însă dovezi incontestabile că starea de sănătate i-ar fi permis să susțină interviul de care fuge.

Managerul de la teatrul din Petroșani a fost invitat de către comisie să susțină interviul de evaluare online, pentru a evita riscul infectării cu Covid-19, dar și având în vedere problemele de sănătate certificate în scris. Rădescu a fost de acord numai că, în ziua stabilită managerul PNL s-a îmbolnăvit din nou. Nu s-a sfârșit luna decembrie fără ca Rădescu să se îmbolnăvească a treia oară, fix înaintea celui de-al treilea interviu programat.

În 2021, Rădescu părea sănătos, dar...

În ultimele săptămâni, managerul liberal Cosmin Rădescu a început o amplă campanie în mediul on line, inclusiv cu live-uri pe rețelele de socializare, pregătind terenul pentru momentul evaluării activității pe anul 2020 programată să se desfășoare în 12-14 aprilie 2021. La început a contestat componența comisiei, apoi a reclamat virgula din actele oficiale, pentru ca, în fine, în momentul evaluării să dea iar bir cu fugiții.

Pe data de 13 aprilie 2021, când era programat interviul, la fix cinci minute după ora 10 (când trebuia să se prezinte în fața comisiei), Rădescu a trimis celor de la Consiliul Județean Hunedoara un email cu... un nou certificat de concediu medical. Și de această dată, Cosmin Rădescu a scăpat de evaluare. Perfect legal.

„Cuibușorul de nebunii” de la teatru

Asupra activității Teatrului din Petroșani planează mai multe suspiciuni. Una dintre acestea se referă la modul în care sunt alocate sume pentru anumite „proiecte” prezentate ca... seri de poezie. Surse din zona culturală a Văii Jiului susțin că aceste seri culturale sunt de fapt petreceri, iar banii sunt folosiți pentru decontarea „protocolului”...

De asemenea, teatrul din Petroșani dispune de câteva locuințe a căror destinație este de a asigura cazarea regizorilor, scenariștilor colaboratori. Se pare însă că acestea sunt folosite discreționar de conducerea teatrului după bunul plac. Unele dintre ele au fost deja închiriate pe perioadă nedeterminată unor actori angajați ai instituției, altele unor cunoscuți.

Fără a contesta actele medicale pe care le prezintă, totuși este legitimă suspiciunea că afecțiunile medicale ale managerului din Petroșani se agravează fix când acesta trebuie să dea socoteală pentru modul în care conduce o instituție de cultură finanțată din bani publici.

Cosmin Rădescu este managerul instituției din 2017 și are un salariu brut de 10 mii de lei.