Răpirea judecătorului ucrainean la Chișinău. Avocat: E o tăcere totală

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 19-04-2021 13:51

La mai bine de trei săptămâni de la presupusa răpire a fostului judecător ucrainean Mykola Ceaus apar tot mai multe întrebări despre acest caz.

Avocaţii acestuia s-au adresat instituţiilor de drept de la Kiev şi au cerut iniţierea unui proces penal, transmite  Publika.md.

Despre asta a declarat unul dintre apărători lui Ceaus, Olexandr Vişniovi, în cadrul unui interviu, oferit în exclusivitate pentru CANAL 5.

Avocatul mai spune că în timp ce Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei a comunicat că nu l-a reţinut şi nu l-a interogat pe Ceaus, restul instituţiilor statului nu ştiu nimic nici până acum despre locul aflării fostului magistrat.

OLEXANDR VIŞNIOVII, avocatul lui Mykola Ceaus: "Ne-am adresat tuturor structurilor de stat şi de drept, Biroului de Investigaţii. Am solicitat iniţierea investigaţiilor penale pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, ne-am adresat Poliţiei de Frontieră pentru a obţine informaţii oficiale, dacă Ceaus a traversat sau nu frontieră. Din partea structurilor de drept din Ucraina este o tăcere totală."

Fostul judecător ucrainean ar fi fost răpit din curtea unui bloc din Chişinău, în data de 3 aprilie. În spațiul public au apărut informaţii că ar fi implicat un atașat militar al Ambasadei Ucrainei care l-ar fi scos pe Ceaus din țara noastră în portbagajul unei mașini cu numere diplomatice.

Ambasada ne-a declarat că partea ucraineană este convinsă că acest caz este utilizat de unele forţe cu scopul de a înrăutăţi relaţiile dintre Chişinău şi Kiev, fără a preciza la cine anume face referire. Între timp, a fost reţinut un suspect. Ministrul în exerciţiu al Afacerilor Interne a declarat recent însă că în această crimă au fost implicaţi cetăţeni străini care au fugit din Moldova pe la frontiera cu Ucraina.